MEGOSZTÁS

Észtország – Andorra

Barátságos mérkőzés

2016. június. 1 – 18:00

Ez az egyetlen olyan európai barátságos válogatott találkozó, melyen a két fél közül egyik sem lesz ott a hamarosan kezdődő franciaországi Európa-bajnokságon. De mondjuk ezen nem is kell meglepődni, hisz egyik együttes sem tartozik a kontinens elitjei közé, habár 5 évvel ezelőtt sikerült kiharcolniuk az észteknek egy pótselejtezős helyet az EB-re. Andorra még mindig az öreg földrész egyik, ha nem a leggyengébb nemzeti csapata, nem is igazán szokott sikerülni nekik a pontszerzés csak nagyon ritkán. Így ma is, minden más eredmény, mint a hazai győzelem komoly meglepetésnek számítana. de lássuk is röviden mit várhatunk!

Az észt válogatott nem szerepelt annyira rosszul az EB-selejtezők során, igaz, ezúttal nem volt esélyük még a harmadik helyre sem, de így is 10 pontot tudtak szerezni, amivel megelőzték balti riválisukat, Litvániát. Ez is egy kisebb fajta siker a számukra, persze ez csak vigaszdíj. Az utolsó két mérkőzésükön viszont csalódást keltően játszottak, kikaptak a szerbektől, és a Balti Kupán a litvánoktól is, ráadásul egyik alkalommal sem tudtak eredményesek lenni. Éppen ezért Magnus Pehrsson szövetségi kapitány egy támadó észt gárdát ígér mára, főleg hogy ennél kézenfekvőbb ellenfelet keresve sem találtak volna. A csoportkörben egy Andorrához hasonló kaliberű csapat, San Marino volt az ellenfelük, akiket otthon le tudtak győzni 2-0-ra, idegenben viszont nem tudták feltörni a védelmet, gólnélküli döntetlennel zárult az a kvalifikációs találkozó. Nem híresek amúgy sem offenzívájukról, 10 selejtezőn mindössze 4 találatig jutottak csak, ezek közül mint említettem, kettőt San Marino ellen lőttek. Ma este a mester lehetőséget ad a 19 éves Frank Liivaknak, akit az észt foci egyik nagy tehetségének tartanak, így rá érdemes lehet figyelni, de semmiképpen sem számítok gólzáporra az észtek részéről. Andorrától pedig még kevésbé.

Andorra utolsó 7 meccsén egy gólt tudott csak szerezni a belgák elleni 1-4-es hazai verség alkalmával. Meccseik több mint 90%-át el szokták veszíteni, ez alól ritkán akad kivétel. Egy ilyen volt viszont a múlt csütörtökön lejátszott Azerbajdzsán elleni ausztriai meccs, melyet 0-0-ás döntetlennel zártak, ez pedig mindenképp pozitivum a számukra. Kiemelni nincs kit tőlük, egyetlen valamire való játékosuk sincs, csapatmunkával próbálnak valamire jutni, persze mint említettem, ezzel sem szoktak sokra menni. De mint ahogy az azeriek ellen kihúzták kapott gól nélkül, úgy ma is megeshet ez, persze az észtek elleni mérlegük nem feltétlenül szól egy újabb döntetlen mellett. Eddigi 11 egymás elleni meccsükből ugyanis mindegyiket a balti állam képviselői tudták megnyerni, és én arra számítok, hogy ma is összejöhet nekik egy siker, még ha nem is gólzáporos.

Észtország nem jeleskedik támadásban, de hát akkor mit mondjunk a vendégekről? Hazai győzelemre számítok, szerintem az erősebb keret és a hazai pálya adta előny ki fog jönni, viszont nem gondolom, hogy 1-2 gólnál több lenne a különbség a két fél között. Elvégre ez csak egy barátságos meccs, az észtek sem fognak apait-anyait beleadni, csak annyit, ami a győzelemhez kell. Megérzésem az, hogy a hazai győzelem és a 3.5 gól alatti kombináió jó lehetőségnek tűnik, melyért 1.65-ös szorzót kínálnak, és melyre megérhet felrakni egy kis aprót.

Tipp: 1X2 + Gólszám 3,5 – Hazai és kevesebb (Eseményszám: 08049) – 01

Szorzó: 1,65

Tipperősség: 9/10