MEGOSZTÁS

Nancy – Evian Thonon Gaillard

Ligue 2

2016. május. 6 – 20:45

Két forduló van még hátra a francia második osztályú bajnokság küzdelmeiből, egyes fontos kérdések pedig már eldőltek, mások viszont még nyitottak. Egy ilyen lezárt téma a Nancy helyzete, ugyanis a csapat vezeti jelen pillanatban a tabellát és már matematikailag is feljutottak, így az utolsó két etapot kiélvezhetik, örömfocit játszhatnak. Az Evian számára viszont komoly tétje van még a bajnokság hajrájának, ők ugyanis élet-halál harcot folytatnak a kiesés elkerüléséért. Jelenleg az utolsó bennmaradást érő 17. helyen állnak, viszont ezt csak jobb gólarányuknak köszönhetik.

Hazai pályán lehengerlően szerepelt a Nancy idén, az övék a legjobb otthoni mérleg, ennek is köszönhetik feljutásukat. Utolsó 5 otthoni meccsük mindegyikét meg tudták nyerni, ezek közül pedig az elmúlt 4-et ráadásul kapott gól nélkül tették meg. Tény, hogy egyik győzelem sem volt kiütéses, ritkán nyertek két gólnál nagyobb különbséggel, de ez igazából nem is számít csak a három pont. Idegenben ugyanakkor nem villogtak már ennyire, de ez már tényleg lényegtelen, főleg annak fényében is, hogy ma otthon szerepelnek. Gondolhatnánk azt, hogy már fel vannak jutva, ezért nem fognak maximum fordulatszámon pörögni, de ezt én megcáfolnám. Egyetlen indokom van csak erre, az viszont elég nyomós. Egy egész szezon során hűségesen buzdító hazai közönségtől vesznek ugyanis búcsút a mai meccsen, meg kell köszönjék nekik a támogatást, hisz nélkülük ez a feljutás nem sikerült volna, ennek pedig nincs is jobb módja mint egy győzelem. Nem igazán fogja őket érdekelni az, hogy ezzel az Eviant letaszíthatják a kiesőhelyekre, hol fáj ez nekik?

Van néhány hiányzó ma a Nancy csapatából, lássuk hát őket. A védelemből kiválni kényszerült erre a találkozóra Chretien (28/1) illetve Diakhite (5/0), a középpályáról pedig Pedretti (32/0) és Coulibaly (15/1). Fontos emberek tehát, de nem gondolom, hogy a hiányuk túlzottan nagy befolyással lenne a játékukra, nem gondolom, hogy két védelmi ember kiválása gondot okozna ma a liga legerősebb védelmének hazai pályán egy olyan ellenféllel szemben, akik a kiesés elkerüléséért küzdenek. A támadósorban első sorban három játékostól várunk gólt, gólokat, ők Dale (35 meccs/13 gól), Robic (31/10) és a veterán marokkói Hadji (31/7).

Az Evian az előző fordulóban végre valahára véget tudott vetni egy 10 meccse tartó nyeretlenségi sorozatnak azzal, hogy a Brest otthonában 2-0-ás győzelmet tudtak aratni. Ma viszont fokozottan nehezebb dolguk lesz, hisz a listavezető otthonában játszanak, egy olyan listavezető ellen, akik ha nem is a tét miatt akarnak ma nyerni, de azért mindenképp, hogy egy amolyan köszönjük szépen győzelmet arassanak az idény utolsó hazai meccsén. Az Eviannak sem a védelme, sem a támadósora nem remekel, de ez talán természetes mutató is a táblázatban elfoglalt helyük alapján is. Egy nagy kérdés, hogy mennyiben segített a játékosok önbizalmán az előző fordulóban elért siker. Biztosan lendített rajta, de szerintem ez kevés lesz ahhoz, hogy áthidalják azt a nagy különbséget, ami jelenleg van köztük és a Nancy között.

Két fontosabb ember fog tőlük hiányozni, mindketten a támadósorból, ők Centonze (29/3) és Keita (24/6). Rajtuk kívül még további két csatár, Nsikulu (9/0) és Saint-Louis (6/1), valamint a középpályás Da Cruz (5/1) nem szerepelhet sérülés miatt. Láthatjuk, hogy 4-en is kénytelen kihagyni ma a találkozót a támadósorból, ez pedig kihatással lehet a játékukra ezen a téren.

Tény, hogy a motivációs faktor ma az Evian mellett szól, de az is biztos, hogy a Nancy szerepel otthon, és hogy ebben a környezetben ők a jobbak. Meg amúgy is, bizonyították idén, hogy nem véletlenül harcolták ki a továbjutást. Én azt tippelem, hogy a Nancy a szezon utolsó hazai mérkőzésén meg fogja szerezni a győzelmet, függetlenül attól, hogy számukra ez már teljesen tét nélküli. Hazai győzelem tehát a tipp.

Tipp: Hazai (Tippmix eseményszám: 05117 – H)

Szorzó: 1,55

Tipperősség: 8/10