MEGOSZTÁS

Önismeret

Mint az élet minden más területein a hobbidban, jelen esetben a sportfogadásban is fontos, hogy ismerd önmagad, mire vagy képes, kitartó vagy e képes vagy e véghezvinni egy célt. Mérlegelned kell ezeket és, ha rájössz, hogy nem neked találták ki, akkor hagyd a fenébe az egészet, mert csak időt és pénzt fogsz veszíteni, de, ha úgy látod, hogy igen, ezt neked találták ki, akkor csináld és nagy valószínűséggel sikeres leszel benne!

Cél

A sportfogadásnál, akárcsak minden másnál az életben fontos hogy kitűzz egy célt magad elé. Ha ez a cél nincs meg a fogadásodnál, hamar üres kézzel fogsz kiszállni. Fogadhatsz minden nap, fogadhatsz nagyobb téttel is, hogy minél hamarabb visszahozd az előző napi veszteségeidet, tehetsz olyan fogadásokat is, melyek hirtelen megfontolásból, vagy egy jó megérzésből születtek, de megfelelő cél és stratégia nélkül a vége mindig veszteség lesz, ami bosszantó. Éppen ezek elkerülése miatt szánj rá néhány percet, hogy végigolvasd a következőket!

Kockázati profil

Ki vagyok én, hogy megmondjam neked hogyan fogadj, és hogy hol tedd meg azt? Igazad van, nem is akarlak utasítani, csak néhány ajánlást, javaslatot tennék. Igazából nincs helyes válasz arra a kérdésre, hogyan kell fogadni ahhoz, hogy pénzt, csúnyán mondva „csináljunk”. Sok múlik (több egyéb tényező mellett) azon, hogy mennyi pénzt vagy hajlandó kockáztatni. Ezért, a választ akkor adhatjuk csak meg, ha ismerjük a kockázati hajlandóságot, illetve azt a rendelkezésre álló tőkét, melyet fogadásra szántál. Az a fogadó, aki gyorsan akar sok pénzt nyerni sokszor azt a kockázatos utat választja, hogy az esélytelenebb csapatra tesz, arra, akire nagy szorzót kínálnak + még ehhez jön hozzá, hogy több mérkőzést helyez el egy szelvényen. Ennek az ellentétje az, aki kis szorzójú meccseket játszik meg, a nagy favoritra rak, olyan fogadásokat köt, melyekből a profit 10% körül mozog. Utóbbi esetben igaz, hogy nagy az esély a győztes tippre, de komolyabb pénzösszeghez így sok hasonló meccset kell megnyerni, ami növeli ugye a kockázati tényezőt.

Kockázati profil

Hosszú táv/Rövid táv

Ez az egyik legfontosabb talán amit el kell döntenünk. Pontosabban azt, hogy rövid távú fogadást, vagy hosszú távút szeretnénk kötni. Amennyiben a hosszú távút választod, abban az esetben kisebb az esélyed a nyerésre, mert például egy bajnokság győztesét sokkal nehezebb megtippelni, mint egy adott meccs végkimenetelét, de ha egyszer bejön a megérzésed, akkor nagyot tudsz szakítani. Ebben az esetben nem kell mindig nyerned, nem is valószínű, hogy ez sikerülne, amikor azonban nyersz, akkor nagyot sokat zsebelhetsz be, mert ebben az esetben nagyobb oddson fogadtál. A kérdés tehát az: rendelkezel kellő türelemmel, hogy megvárj egy ilyen győztes fogadást? Nem? Semmi gond, akkor váltsunk stratégiát!

A rövid távú fogadásokat legtöbbször a favorit csapatokra szoktuk kötni, az esetek zömében kis szorzóval és nagyobb téttel. Ennél a stratégiánál előfordulhat, hogy gyakran nyerünk, viszont a profit kicsi, ha azonban vesztünk, akkor egy pillanat alatt lenullázzuk azt az összeget is, amit eddig sikeresen megnyertünk. Ezért is félnek a bukmékerek az esélyesektől. A kínált szorzó a favoritokra ezért is nagyon kicsi, mert a bukmékerek félnek attól, hogy nagyon sokan fogadnak rá, a nyerési esély nagy, és így sokat kellene fizetniük. Más szóval, amikor a favoritokra fogadsz kevés profitot tudsz csak termelni, mivel nem nyernek olyan sűrűn, mint ahogy az a rájuk kínált szorzóból adódóan természetes lenne.

„Modus operandi”

Sokan azért fogadnak egy-egy sporteseményre hogy legyen miért izgulniuk a televízió képernyője előtt, vagy kint a stadionban, arénában. És ezzel nincs is semmi baj! Őket nem zavarja annyira, ha egy tipp elment, azért játszanak csak, hogy izgalmasabbá tegyék maguk számára az adott sporteseményt. Ezek az emberek nem fogadnak napi szinten, úgy is mondhatjuk, hogy kapcsolatuk a sportfogadással nyugodt, stressz mentes. Egy másik kategória viszont az, és belőlük van több, akik amellett, hogy élvezik az adott eseményt nyerni is szeretnének vele. Ők gyakran fogadnak, főleg úgymond „olcsó” meccsekre, ezeknek viszont tudatában vannak a bukmékerek is, akik annak függvényében módosítják a szorzókat, hogy mennyien fogadtak arra az eseményre. Több fogadás egy adott kimenetelre = egyre kisebb odds.

De mi történik akkor, ha a hobbi fogadó elkezd hirtelen nyerni? Természetesen ilyenkor a legtöbben növelni kezdik a feltett pénzösszeget, mivel úgy érzik, hogy a szerencse melléjük pártolt, vagy, hogy jó szériában vannak, ügyesek. Ilyenkor több fogadást kötnek, és ahogy az történni szokott, a pénz szép lassan elúszik. Ez az eredménye az emberi kapzsiságnak. Úgy tűnik, mintha minden áron el akarnák veszíteni azt a pénzt, amit már a zsebünkben tudhatnak. Amikor nyernek nem tudnak megállni, és nem tudják azt mondani minden rendben, elégedett vagyok. Nem, tovább feszegetik a határokat, hirtelen a szerencse elpártol tőlük és elvesztik az addig összegyűjtött nyereményüket. És még akkor sem állnak meg amikor már mindent elvesztettek, hisz megpróbálják visszaszerezni. Természetesen tudjuk, hogy ez hova vezet: újabb vesztes tippekhez, és ilyenkor már nem csak hogy lenullázták számlájukat, de mínuszban is vannak. Sajnos így alakul ki a szerencsejáték függőség. Ezért szükséges az önfegyelem és a stratégia minden esetben, hogy Te ne tartozz a vesztesek közé.

Nézzünk egy banális példát! Tegyük fel, hogy a kezdőtőkéd 100$. Egy remek kezdés után rövid időn belül a számládat feltornáztad 500 $-ra, ezzel pazar profitot termelve. De te nem állsz itt meg, és ez a legnagyobb hiba! Hirtelen elvesztesz 200 $-t, és ezzel a mérleged már csak 300 $. Ilyenkor jó ha elgondolkodsz azon, hogy ez még így is az eredeti pénzednek a 200%-a. Persze ilyenkor nincs megállás, és nem elégszünk meg azzal a 200 $-al amit megnyertünk, hanem vissza akarjuk szerezni azt a 200 $-t, ami a miénk volt nem is olyan rég. És így szép lassan addig fogadunk, amíg nem csak hogy a profitunk tűnt el, hanem az alaptőként is. És higgyétek el, ha nem tudtok időben megálljt parancsolni magatoknak, akkor előbb vagy utóbb ide juttok. Csak idő kérdése az egész.

Jobb ma egy nullás egyenleg mint holnap egy mínuszos!!!!!

Önfegyelem

Amikor nyersz, vagy nyertes szériában vagy ne hidd magad istennek, és ne kezd el növelni a tétet! Tartsd magad ahhoz a taktikához amivel elkezdted és jusson eszedbe, hogy amilyen könnyen jön a pénz, ugyanolyan könnyen el is tud menni. Alapvető emberi logika, hogy ha nyertes szériában vagy, akkor tovább próbálkozol, hisz úgy tűnik minden kedvezően alakul a számodra, de vésd az eszedbe, hogy nagyon könnyen elmehet minden, akár egyetlen rossz tippel is. Amikor vesztesz egy fogadással ne kezdj el drasztikus megoldásokhoz folyamodni, gondolok itt meggondolatlan tétnövelésre, megváltoztatott stratégiára, több meccsre fogadásra (és a felsorolást folytathatnám). Gondolj bele, ha a stratégiád eddig működött, akkor ismét működni fog, az egész csak önfegyelem és türelem kérdése. Többször előfordulhat, hogy negatív szériába kerülsz és ilyenkor a legfontosabb az önfegyelem. Ha szükséges tarts szünetet, ha kell tudj megálljt parancsolni magadnak! Nem tudom hangsúlyozni azt, hogy az önfegyelem mennyire fontos, talán fontosabb, mint egy jó stratégia!

Idő

Ne fogadj hirtelen! Mielőtt pénzt raknál egy meccsre, nézz utána, keress egymás elleni meccseket, pillanatnyi formát, sérülteket, ha pedig hallasz egy csapattal kapcsolatos hírt, ami szerinted befolyással lehet a találkozó kimenetelére, akkor fontold meg kétszer, hogy megéri-e megtenni ezt a tippet, még akkor is ha a szorzó kecsegtető. Ne rakj egy csapatra azért, mert kicsi rá az odds, és biztosan nyerniük kell. Mint minden hobbi űzésére, a sportfogadásra is időt kell áldoznod. Másképp nem megy!!!!!

Idő és türelem

Pénz

Mennyi pénzed van sportfogadásra? Pontosabban fogalmazva, mennyi az a pénzösszeg, amit ha elvesztenél nem sajnálnál túlzottan? Soha ne fogadj kölcsönpénzből! Ne fogadj olyan pénzből, melyet másra szántál, legyen az bármi, bármi ami fontosabb a sportfogadásnál! Jegyezd meg jól, hogy ez egy szerencsejáték és hamar elvesztheted az összes pénzedet. Mindig tűzz ki egy célt magad elé, hogy mennyit szeretnél nyerni, ezt természetesen mindenki az alaptőke után tudja igazítani. Mint a fentebb látott példából is láttuk, itt jön képbe ismét az önfegyelem.

Ismét egy egyszerű példa. Tegyük fel, hogy ebben az esetben is 100$ a kezdőtőkéd. Tűzz ki magad elé egy 500 $- os célt. Ha ezt elérted, akkor kérj egy kifizetést 400 $-ról, és folytasd azzal a 100 $-al, amivel eredetileg elkezdted. Ebben az esetben a pénz ott van a számládon, láthatod az erőfeszítéseid gyümölcsét, ez a pénz pedig innentől kezdve már nem virtuális. Ez már a Te tiszta nyereményed!

Természetes érdeklődés

Egy fontos kérdés, hogy tényleg érdekel a sport, vagy csak profitszerzés céljából űzöd a sportfogadást?! Amennyiben szereted is, ami az esetek zömében így van, azzal saját dolgodat is megkönnyíted. Ha ugye szeretsz valamit, akkor az érdekel, követed a fejleményeket, képben vagy, így pedig könnyebben ki tudsz választani egy adott sporteseményt, amelyre szerinted érdemes lehet fogadni. Egy jó tanács: lehetőleg ne fogadj olyasvalamire, amiről halványlila fogalmad sincs! Ezért jó, ha képben vagy valamelyest az adott eseménnyel, saját magad dolgát könnyíted meg ezzel. Ha időnként úgy érzed, hogy az egész unalmas, nem érdekel már, itt az ideje egy kis szünetnek. Ha ez tovább is így van, és a motivációdat is elvesztetted, akkor jobb kiszállni az egészből, mert a motivációddal együtt a pénzed is elmegy idővel.

ÖNFEGYELEM, KITARTÁS, TÜRELEM, TÁJÉKOZOTTSÁG, PÉNZMENEDZSELÉS ÉS EGY JÓ STRATÉGIA! EZ AZ ALAPJA ANNAK, HOGY SIKERES SPORTFOGADÓ LÉGY! 😉