MEGOSZTÁS

Horvátország – Portugália
Európa bajnokság
szombat, 21:00

Elemzés: A két nemzeti együttes eddig három alkalommal találkozott egymással, s Horvátország egyszer sem tudta két vállra kényszeríteni a portugál együttest, ráadásul még döntetlent sem tudtak elérni déli a horvátok. A legutóbbi mérkőzésük 2013-ban volt, de annak nem volt tétje. Akkor a portugálok Ronaldo góljával tudtak nyerni.

Horvátország egy látszólag nehéz csoportból jutott tovább első helyen, hét ponttal. Csupán maguknak köszönhetik, hogy nem maradtak a csoportkör végére makulátlanok, ugyanis Csehország ellen elszórakoztak egy két gólos előnyt. Ennek tudatában harciasan álltak fel az utolsó fordulóban a spanyolok ellen, ahol hatalmas lelkierőre tettek tanúbizonyságot. Egygólos hátrányból fordítottak a második félidőben, ami mindig hatalmas fegyvertény a címvédő ellen.
A legutóbbi tíz meccsükön nyolcszor nyertek két döntetlen mellett, tehát elmondható, hogy az Eb eddigi legjobb edzőjének választott Cacic jó munkát végez.

Portugália egy olyan csoportból jutott tovább, ahol előzőleg egyértelműnek tűnhetett a továbbjutásuk, mégsem volt így. Az első fordulóban egy kínkeserves döntetlent játszottak Izland ellen, majd jó játékkal és rengeteg kaput eltaláló lövéssel ikszeltek Ausztriával szemben. Ekkor még volt esélyük az első hely megszerzésére, de a magyar válogatottal nem bírtak (3-3), aminek következtében a harmadik helyig csúsztak vissza nyert forduló nélkül.
Formájuk kevésbé jó, mint ellenfelüké. Négy győzelmet, három döntetlent és három vereséget gyűjtöttek össze tíz találkozó alatt, ami nem vall a portugálokra. Ezzel szemben lehetséges, hogy most végre kilábalnak a rossz formából, ugyanis Magyarország ellen már mutatták a jó teljesítmény jeleit, ezenfelül olyan klasszisokkal rendelkeznek, akik meg tudják teremteni a különbséget a pálya bármely szegletében, bármikor.

Luka Modric a Csehország elleni szenvedés során szedte össze apróbb sérülését, aminek következtében nem túl valószínű, hogy játékra alkalmas állapotban lesz a portugálok ellen. Mandzukic szintén nem teljesen egészséges, de az ő felépülésére sokkal több esély van, mint a Real Madrid sztárjáéra.

André Gomes és Raphael Guerreiro maradhat ki a portugáloktól, márpedig mindkét játékos fontos eleme lenne a válogatott játékának. Guerreiro szerepét Eliseu vette át Magyarország hősei ellen, aki kudarcot vallott.

Lehetséges kezdők:
Horvátország: Subasic – Srna, Corluka, Vida, Strinic – Badelji, Rog – Perisic, Brozovic, Rakitic – Mandzukic
Portugália: Rui Patricio – Eliseu, Pepe, Carvalho, Vieirinha – Mario, Sanches, Moutinho, Gomes – Quaresma – Nani, Ronaldo

Összegezve kijelenthető, hogy egy kemény párharcot láthatunk majd egy jó formában lévő horvát, s egy fellángoló teljesítménnyel rendelkező portugál csapat között. Horvátországra sokan titkos esélyesként tekintenek, kiváltképp az eddigi produkciójuk tükrében, de ennyire nem érdemes előreszaladni. Portugália játékosai is remek minőséget képviselnek, s amennyiben képesek lesznek dominálni a középpályán, meglephetik a fogadóirodákat.
A a déli-délnyugati szomszédjainktól, de Ronaldo bármikor villanhat.

[stextbox id=”tippek”]Tipp: 2,5 gól fölött – V (sorszám: 03321)[/stextbox]
[stextbox id=”tippek”]Szorzó: 2,45[/stextbox]
[stextbox id=”tippek”]Tipperősség: 6/10[/stextbox]

írta: #‎Petzein‬