MEGOSZTÁS

Lech Poznan – Jagiellonia Bialystok

Ekstraklasa, 3. forduló

2016. július 29 – 20:30, INEA stadion Poznan

Javában zajlik már a lengyel bajnokság is, a mai nappal kezdetét veszi a 3. forduló, melynek egyik meccsén a tavalyi 6. helyezett Lech Poznan fogadja hazai pályán a 12. pozícióban végző Jagiellonia Bialystok együttesét. Nézzük meg röviden mit várhatunk ettől a találkozótól!

Habár tavaly összességében véve a Lech Poznan volt a jobb csapat, amit a szezon végén elfoglalt pozíciók is jól mutatják, az egymás elleni meccseken mégis szenvedtek a Jagiellonia ellen. Mindkét összecsapásukat ellenük ugyanis elvesztették, de ha még hátrébb nézünk azt is jól láthatjuk, hogy az utolsó három meccs mindegyikén a Jagiellonia került ki győztesen. Nem megy tehát mai ellenfelük ellen a játék Kádár Tamás csapatának, de jelen pillanatban talán nem is ez a legnagyobb baj. Rosszul kezdett ugyanis a Lech, hisz az első két forduló után csak egy pontot tudtak megszerezni, ráadásul ezalatt nem találtak be egyszer sem az ellenfelek kapujába. Pedig számottevő távozások nem voltak, egyedül Lovrencsics Gergő és a gambiai Ceesay távozása mondható fontosabbnak, de ők sem voltak annyira meghatározó emberek, hogy nélkülük összeomoljon a rendszer. Európai kupákban sem szerepelnek, szóval még az sem mondható hogy emiatt gyengélkednek a bajnokságban.

A Jagiellonia jól szerepelt a felkészülési meccseken is, ahol többek között legyőzte a Maribort és a Korona Kielcet is, ez a jó forma pedig folytatódni látszik a belföldi pontvadászatban is. Pedig van néhány fontos távozó is tőlük, itt első sorban három játékosra gondolok: a csupán 18 éves kapus, aki végig védte az elmúlt szezont Dragowski aláírt a Fiorentinához, a középpályás Madera a Zaglebie Lubinhez távozott, míg a tavalyi gólkirály Piotr Grzelczak egy bajnoki riválishoz, a Gornik Lecznahoz igazolt. Ennek ellenére két forduló után 4 pontot tudtak szerezni, melyek között szerepel egy döntetlen is a bajnok Legia otthonában, valamint egy egyértelmű 4-1-es hazai siker a Ruch Chorzow ellen.

A rossz forma mellett a Lech Poznantól ma hiányozni is fog néhány alapember. Nem lesz a pályán a védelemből Arajuuri ( 2 meccs/0 gól, tavaly 28/0), a középpályáról Linetty (0/0, 28/3), Pawlowski (0/0, 31/6), Jevtic (0/0, 26/4), Majewski (2/0, 29/2 a görög Veria együttesében), a csatársorból pedig Kownacki (1/0, 24/6). Láthatjuk hát, hogy a tavalyi szezonban meghatározó emberek fognak hiányozni a mai meccsről, amihez ha hozzávesszük a rossz formát, akkor nem enged semmi jóra következtetni a Lech számára. Meg kell ugyanakkor azt is említenünk, hogy a Jagiellonia táborából mindenki bevethető, ehhez jön a fentebb is említett jó forma, valamint a Lech elleni utóbbi három mérkőzésen megszerzett győzelem.

Nálam ma minden afelé mutat, hogy a Jagiellonia a mérkőzés esélyese annak ellenére hogy idegenben szerepelnek és a szorzók sem utalnak erre. A bátrabbak kisebb téttel a sima vendég sikert is megrakhatják, én egy kissé biztosabbra fogok menni a tippemmel, ami nem más, mint az X2.

Tipp: Kétesélyes – Döntetlen vagy Jagiellonia Bialystok

Szorzó: 1,70

Tipperősség: 9/10