MEGOSZTÁS

Forma 1 Szezon beharangozó

El is telt a téli szünet, vége a teszteknek, vége a találgatásoknak, az esélylatolgatásnak és a motorok ismét felbőgnek Ausztráliában, egy klasszikusnak mondható pályán.

A tavalyi évhez képest voltak távozók és vannak érkezők is, beleértve egy teljesen új csapatot is. Ugyanakkor idén sem bírt a babérjain ülni az FIA, és több változtatást is eszközöltek a szabályzatban illetve az időmérők elbonyolításában is, ami az első néhány versenyhétvégén biztosan fog félreértésekhez vezetni. Mi pedig már epekedve várjuk a 2016-os idényt. Készültem számotokra egy nagyobb szezon volumenű szezon előzetessel, melyben arra fogjuk keresni a választ, hogy ki lehet idén a befutó, ki okozhat pozitív, illetve negatív meglepetést, illetve bemutatjuk az új szabályokat is. Tartsatok hát velem!

Kezdjük a legfontosabb változásokkal ami a szabályokat illeti!

A legfontosabb, de egyben talán a legbonyolultabb szabályváltoztatás a gumik terén történt. Eddig a Pirelli 4 keveréket bocsátott a csapatok rendelkezésére, idéntől viszont megjelent az 5. keverék is, az ultra lágy. Ezt azonban csak a kvalifikációk során tehetik fel a csapatok, a futamon nem használhatják. Az eddigi két száraz pályára alkalmatos keverék helyett idéntől a Pirelli hármat bocsát a pilóták rendelkezésére, és minden versenyző 13 szett gumit kap egy-egy versenyhétvégére. Lesz ugyanakkor egy olyan keverék, melyet a Pirelli fog kiválasztani a hétvégére, melyet kötelező lesz felraknia mindenkinek a futamon, a legpuhább verziót viszont csak a Q3-ban lehet használni. Továbbá az első szabadedzés első 40 percében használhatnak egy keveréket, egy további keveréket pedig annak végéig. Ugyanígy meg kell válni két-két szettől a második és a harmadik edzést követően is, összességében tehát 7 szett marad az időmérőre és a futamra. Ebből ugye az első 10-nek le kell adnia az időmérő harmadik szakaszára jelölt bónusz készletét is. Az változatlan maradt, hogy az első 10 a versenyt azzal a szett abronccsal kell kezdje, amellyel a Q2-ben a legjobb kört futotta. Igyekeztem érthetően fogalmazni, bár bevallom, számomra sem világos még teljesen ez az egész, de biztos vagyok abban hogy meg fogjuk szokni. Menjünk tovább!

Pirelli

Minden eddiginél gyorsabb időmérős köröket hozhat az ultralágy keverék

Egy másik látványos, és sokak által vitatott változás az időmérők lebonyolítása terén történt, mintha úgy tűnne, hogy az FIA számára eddig túl egyszerűek voltak a dolgok. Nézzük még hogy fog kinézni az új időmérős rendszer! Az nem változott, hogy továbbra is fel lesz osztva az időmérő három szakaszra, minden más viszont igen. A Q1 16 perces lesz, és a nagy változás abban áll, hogy az első 7 percet követően az a versenyző, aki addig a leglassabb kört futotta búcsúzik a további küzdelmektől. Ezt követően pedig 90 másodpercenként búcsúzik egy újabb versenyző, mígnem lejár az idő. Ha végzünk egy kis fejszámolást, akkor az jön ki, hogy a Q2-be 15 versenyző jut tovább. Itt 6 perc után búcsúzik az első versenyző, majd szintén 90 másodpercet követően esik ki egy-egy pilóta, a Q3-ba pedig csupán 8 versenyző kvalifikálja magát. Ebben az utolsó szakaszban 14 perc fog a pilóták rendelkezésére állni, ahol 5 perc után búcsúzik a leglassabb, majd szintén másfél percenként a következő, mindaddig, míg az utolsó 90 másodpercre már csak két autó marad akik harcolnak az elsőségért. Abban 100%-ig biztos vagyok, hogy Ausztráliában még óriási kavarodások lesznek, a csapatok sincsenek még teljesen tisztában az új szabályokkal, főleg hogy ezt csak alig két hete hagyta csak jóvá a Motorsport Világtanács. Egy további újdonság az, hogy a tévénézők a futamok során szavazhatnak, hogy szerintük ki a Nap Versenyzője, mely díjat az illető pilóta át is veheti a leintés után.

Egy másik változás, hogy a pilótákkal rádión keresztül már csak biztonsági információkat lehet közölni, ami sokak szerint kiszámíthatatlanná, és olykor kaotikussá teheti is majd a versenyeket. Ezzel azt szeretnének elérni, hogy a pilóták sokkal inkább az ösztöneikre, a megérzéseikre támaszkodjanak, aminek nyomán éles versenyhelyzetekre számítanak. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója szerint a nézők számára ez sokkal izgalmasabb versenyszituációkat fog eredményezni, ahogy ő mondta, a nézőknek tetszik az a gondolat hogy az esélytelenebbek is nyerhetnek, ezért nézik olyan sokan a focit is. Ugyancsak Wolff nyilatkozta, hogy a pilótáknak önállóan kell megélniük majd hogy mikor mit és hogyan használjanak, ami különbségeket okoz majd az autóknál, a motorhasználati stratégiájuk kevésbé lesz optimális. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy csapaton belül is eltérő taktikával mehetnek a pilóták, a versenyző maga dönti el, hogy védekező avagy támadó beállításokat használ. “Nekem tetszik hogy megint a versenyzők hozzák majd a döntéseket, és nem távirányítjuk őket a garázsból”, nyilatkozta Toto Wolff. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy ezzel a show egyik lényeges eleme, a rádión keresztül kiszűrődő érzelemnyilvánítások is el fognak tűnni. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lennének a csapatok és a pilóták olyan élelmesek, hogy megtalálják a kiskapukat, a kérdés csak az, hogy a fegyelmi bizottság mennyire fogja ezt szigorúan szankcionálni. Lesz-e még Multi 21, vagy már ezekért is bünti jár majd? Meglátjuk!

Most, hogy végigvettük a legfontosabb szabályváltozásokat, nézzük meg kicsit jobban azt a 11 csapatot, akik idén szórakoztatni minket, kezdve a kisebbektől és befejezve a legesélyesebbekkel.

Haas F1 Team

Első szezonjára készül az újdonsült amerikai istálló. Mint ahogy azt Gene Haas csapatfőnök is nem titkoltan kijelentette, a csapat számára az első néhány év a túlélésről fog szólni. Tudja, hogy csak a kisebb csapatokkal szállhatnak harcba, de mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy szezon közben is a megfelelő irányba fejlesszék autójukat. „A semmiről kell felépítenünk a brandünket. De növekedni fogunk. Nem számítok arra, hogy legyőzünk bárkit, maximum talán a mezőny hátsóbb régiójában.”, nyilatkozta a csapatfőnök másfél évvel ezelőtt. Két rutinos pilóta, Esteban Gutierrez és Romain Grosjean fogja vezetni idén az amerikai istálló autóit, és úgy vélem, egy olyan csapatnak, amely a semmiről kell kezdje ők ketten tökéletes választás. Az előszezoni teszteken meglepően sok kört tudtak futni, az első teszten például 281 kört, ami több mint a McLaren és a Manor által megtett körök. Mire számíthatunk tőlük? Arra hogy első sorban a Manort próbálják legyőzni, céljuk nem lehet más mint a pontszerzés. Arra számítok, hogy a mezőny gyengébb autóival fognak küzdeni az elején, de elképzelhető, hogy előrehaladva a szezonban előrébb is tudnak lépni. Mindenképp, kíváncsian várjuk mire lesz képes az F1 új csapata, még úgy is, hogy jelenleg alkatrészhiánnyal küszködnek.

Manor Marussia F1 Team

Ők voltak a tavalyi szezon sereghajtói, szerzett pont nélkül fejezték be a 2015-ös idényt. De nincs ebben semmi meglepő, sőt, arra számítunk, hogy idén is ők lesznek a sereghajtók, még az újonc Haas is meg fogja őket előzni. Ahogy az a kiscsapatoknál lenni szokott, egy év után következett a kötelező pilótacsere, Will Stevens és Roberto Merhi sem tudott megmaradni a száguldó cirkuszban. Érkezett viszont a tavalyi DTM bajnoka, a Mercedes kegyelt német Pascal Wehrlein, akinek nem titkolt szándéka az, hogy pontot szerez a Manorral. Hatalmas tehetség ez a fiú, és én biztos vagyok abban, hogy a Manor csak az első állomás számára egy hosszú F1-es karrierben. Ha pontot talán nem is fog tudni szerezni ezzel a szerény képességű csapattal, arra viszont mindenképp számítok, hogy a csapat másik pilótáját, a befizetett indonéz Rio Haryantot rendszeresen maga mögé fogja tudni utasítani, ami ilyen kis csapatoknál talán a legfontosabb egy pilóta számára. Látszott hogy a két pilóta között nagy a különbség az előszezoni teszteken is, az első két nap Wehrleiné volt, aki meg tudta előzni többek között Grosjeant, Palmert, Verstappent és Alonsot is, Haryanto viszont mindkét nap az utolsó helyen végzett, úgy, hogy kb. 1,5-2 másodperccel ment gyengébb időt csapattársánál. Nem valószínű tehát hogy a Manor pontokat fog tudni szerezni idén, azonban azt mondom, figyeljünk oda erre a német fiúra, aki még nagyon sokra viheti az F1-ben.

wehrlein

Mire megy a mezőny leggyengébb autójával a DTM bajnok?

McLaren Honda

Rettentően sokat szenvedett tavaly a Honda motorral versenyző McLaren, és ez meg is látszik az összesített tabellán is, hisz csupán a Manort sikerült megelőzniük, és mindössze 27 pontot gyűjtöttek csak össze. Pedig a csapatban nem kisebb nevek vezetnek, mind Fernando Alonso és Jenson Button, de ezekkel az autókkal ők sem tudtak csodát tenni. Idénre a Honda javulást ígért, és talán láthattunk is erre utaló jeleket, több középcsapatot is megelőztek, de ez még mindig kevés lesz. Alonso bizakodásnak adott okot az új autóval kapcsolatban, de azt ő is elismerte, hogy közel sem ott tartanak még, ahol ő szeretné, de hogy a tavalyi évhez képest előre tudtak lépni. Várjuk már mi is hogy mire lesz képes a McLaren, egy viszont biztos: a pilótapároson nem fog semmi sem múlni, annál több viszont az erőforráson.

alonso

Képes lesz valami érdemlegesre a McLarennel Alonso?

Sauber F1 Team

A 8. helyen végzett tavaly a Sauber megelőzvén a Manort és a McLarent, 36 pontot gyűjtöttek össze. Változatlan pilótafelállással vágnak neki az idei idénynek is, Marcus Ericsson és Felipe Nasr vezeti majd az autót. Késéssel tudták csak bemutatni az autójukat, ezért a barcelonai első teszten csak a tavalyi autóikkal gurulhattak a pályára. Továbbra is Ferrari motor fog dübörögni a svájci kiscsapat C35-ös autójában, melytől ismét azt várjuk, hogy a középmezőnyben, annak is inkább a hátsó régióiban fognak harcolni, persze egy-egy kiugró eredményt azért várunk tőlük. Ezen a héten hétfőn távozott tőlük a technikai igazgatójuk Mark Smith, aki családi okok miatt hagyta el a csapatot egy évnyi munka után. Meglátjuk ezt is, hogy milyen hatással lesz a teljesítményükre.

Scuderia Toro Rosso

A Red Bull kiscsapata, a Max Verstappent és Carlos Sainz jr.-t foglalkoztató egyesület. Ők azért már komolyabb problémát képesek okozni mint az eddig említett csapatok, főleg hogy két ilyen fiatal és roppant tehetséges pilóta ül az autóikban, akik már egy év tapasztalattal is rendelkeznek a Forma 1-ben. Max teljesített jobban a tavaly, összesen 49 pontot gyűjtött össze, míg csapattársa csak 18-at emellett a holland büszkélkedhet még két negyedik hellyel is, egyet ezek közül a Hungaroringen szerzett. Ez volt a kiscsapat majdnem legjobb szezonja az F1-ben, a 67 pont messze túlszárnyal minden eddigi teljesítményt. Idén is maradnak Ferrari motorral, ugyanakkor nem kapják meg a 2016-os fejlesztésű motort. Ezzel együtt ismét alig várom hogy lássam a két ifjú tehetséget, főleg Verstappent, aki elmondta, jövőre szeretne már egy topcsapatban versenyezni, ugyanakkor hűséges maradna a Red Bullhoz is.

verstappen

Verstappen előtt nagy jövő áll, idén is bizonyítani fogja ezt!

Renault F1 Team

A tavalyi Lotusból lett idén Renault, miután a francia vállalat úgy döntött, ismét visszatér a Forma 1-be gyári csapatként. Azt már a tavalyi szezon végén lehetett tudni, hogy Grosjean helyett Palmer fog érkezni, akkor viszont még biztos volt Pastor Maldonado helye. A Renault elöljárói azonban nem tudtak dűlőre jutni a venezuelai pilótát támogató PDVSA olajtársasággal, ezért Maldonadotól megváltak, és Kevin Magnussent szerződtették le helyette. A csapat ügyvezetője Cyril Abiteboul elárulta, nagyon meg van elégedve azzal, hogy a tavalyi év végéhez képest mennyit tudtak fejlődni, és tudják, mi kell ahhoz hogy felzárkózzanak a Ferrarihoz és a Mercedeshez. Melbournebe egy továbbfejlesztett motorral érkeznek, melytől nagyobb megbízhatóságot és több erőt várnak. Abiteboul elmondása szerint, a teszteken fél másodperces javulást tudtak már elérni a tavalyi autóhoz képest, így mindenképp bizakodóan várják a kezdést. “A Renault személyzete sokkal motiváltabb, mint akkor, amikor csak motorszállítóként voltak jelen az F1-ben”, nyilatkozta a szakember. Meglátjuk hogy ez mire lesz elég, minden esetre én sokat várok idén a gyári Renault csapattól, még ha nem is rögtön az elejétől fogva.

Sahara Force India F1 Team

Az 5. helyen zárták a tavalyi évet 136 ponttal, 78-at ebből Sergio Perez, 58-at pedig Nico Hülkenberg szerzett. A csapat vezetői meg voltak elégedve a két pilótával, és hát be kell látni, nem is igazán van ok a panaszra, főleg hogy a tavalyi Orosz Nagydíjon Perez révén még egy dobogó is összejött nekik. A harmadik barcelonai teszten Nico Hülkenberg remekelt, meg tudta nyerni a napot, ami mutatja azt, hogy a Force Indiaval idén is kell számolni. Főleg úgy, hogy továbbra is Mercedes motor dübörög bennük, ami a célegyenesekben majd komoly előnyt fog nyújtani nekik. Örömmel fogom ismét nézni őket, és biztos vagyok benne, hogy ebben az évben is rendszeresen ott lesznek a pontszerzők között, és akár még egy dobogó is összejöhet nekik, miért is ne.

Red Bull Racing

Daniel Ricciardo és Daniil Kvyat vezetik idén az is Red Bull autóit, ezen pedig semmi meglepő nincs, hisz mindketten remekül szerepeltek a tavalyi évadban. Ricciardo kétszer, Kvyat pedig egyszer állhatott fel tavaly a dobogóra, ketten együtt 187 pontot szereztek ami az összesített táblázat 4. helyére volt elég. Ugyanakkor meg kell említeni azt, hogy az orosz Kvyat meg tudta előzni a pontversenyben ha csak három ponttal is rutinosabb, és a több figyelmet kapó csapattársát, aki már futamgyőzelmeket is tudhat magának, Ricciardot. Remek teljesítmény ez az orosz tehetségtől, és biztos vagyok benne hogy idén is szép eredményeket fogunk látni tőle. A Red Bullnál idén is a legnagyobb probléma a motor lehet. A tavalyi szezon második felében sokáig ment a huzavona, hogy ki fog motort adni a Red Bullnak, mert ők már nem akartak Renault motorral versenyezni idén is. De mivel sem a Mercedes, sem a Ferrari nem szerette volna motorral erősíteni riválisát, mely esetleg így ismét harcolhat a VB címért, az osztrák istálló kénytelen volt ismét megállapodni a Renaultval. Azzal, hogy a Renault gyári csapatként visszatért a száguldó cirkuszba biztosan több hangsúlyt fognak fektetni a motor teljesítményére és annak fejlesztésére, ugyanakkor az is biztos, hogy a legjobb technológiát nem a Red Bull, hanem Magnussen és Palmer fogják kapni. Izgatottan várjuk a Red Bullt is, hogy mire lesznek képesek idén, de abban biztos vagyok, hogy idén is ott lesznek a topcsapatok között, a rendszeres pontszerzők között. Sok minden viszont azon múlik, hogy milyen erőforrást biztosít nekik a Renault.

Williams

Elérkeztünk a konstruktőri világbajnokság tavalyi harmadik helyezettjéhez, a Williams együtteséhez, mely idén is Bottas – Massa felállással vág neki a szezonnak. Tavaly Bottas az 5., Massa pedig a 6. helyen tudott végezni az összesített táblázatban, ugyanakkor a finn számára a szezon második fele nem sikerült a legjobban. Kétszer is összeakadt Raikkonennel, aminek következtében értékes pontokat vesztett, de miután hírbe hozták a Ferrarival saját elmondása szerint is megzavarodott kicsit, ami kihatással volt a vezetésére. Mercedes motor dübörög bennük idén is, ami egy óriási előny, biztos vagyok hogy ott tudnak lenni ismét a dobogós helyek környékén. Sőt, Claire Williams azt mondta, idén a cél a futamgyőzelem, habár tisztában vannak vele hogy nehéz lesz megelőzni a Ferrarit és a Mercedest, de főleg a Mercedest. A Williams tesztmérnöke Rod Nelson szerint csapata a Ferrari előtt lehet idén és a Mercedessel is harcban lehet, azért az egyesületet vezető Williams óvatosabb, ő úgy gondolja, hogy hátra is kell figyeljenek, hisz a Red Bull, valamint a szintén Mercedes motorral induló Force India is képes lehet elcsípni őket. “Szeretném azt gondolni, hogy csökkentettük a különbséget a Ferrarihoz és a Mercedeshez képest, azonban sokkal inkább aggódom a követő csapatok miatt, hiszen a Red Bull, a Toro Rosso és a Force India is nagyon gyorsnak tűnt a teszteken”-, nyilatkozta Claire Williams. Az biztos, hogy idén is számolni kell a Williams csapattal, és én kinézem belőlük azt, hogy meglephetik a két nagyot.

Scuderia Ferrari

Kétség kívül a Ferrari tudta a legnagyobb ellenállást tanúsítani a Mercedes ellen tavaly, de ez is nagyon kevés volt, a német alakulat erőfölénye óriási volt. Változatlan felállással vágnak neki az idei idénynek is, Sebastian Vettel, a négyszeres világbajnok, és a finn Kimi Raikkonen, aki szintén egyszeres VB-győztes. Kettejük közül egyértelműen Vettelt volt tavaly a jobb, megmutatta hogy egy olyan autóval is képes a legjobb teljesítményre, amely nem a mezőny legjobbja. Három futamot is tudott nyerni tavaly: Malajziában, a Hungaroringen és Szingapúrban. Raikkonen ellenben csak egyszer tudott felállni a dobogóra. A teszteken a Ferrari többször is megverte a Mercedest, de ebből nem szabad messzire menő következtetéseket levonni. Nem tudni, milyen beállításokkal ment a két csapat, mennyi üzemanyaggal, és milyen fordulatszámra voltak tekerve a motorok. A gyártók közül a Ferrari használta el a legtöbb fejlesztésre rendelkezésre álló zsetonját, a 32-ből 23-at felhasználtak, míg a Mercedes 19-et, a Honda 18-at, a Renault pedig mindössze 7-et. Úgy tűnik a teszteket követően, hogy a Ferrari közelebb tudott lépni a Mercedeshez, ez bizakodásra adhat okot nekik, de nekünk szurkolóknak is, akik szeretnének egy kiélezettebb idényt, egy olyat, melyen a VB-címért folyó harc szorosabb. Persze az igazi erőviszonyokra csak az első futamon kerül sor.

Vettel lehet a Mercedesek legfőbb kihívója idén is!

Mercedes AMG Petronas F1

A világbajnok csapat maradt a végére, az a csapat, amely az utóbbi két évben az egyéni VB-címet is be tudta zsebelni Lewis Hamiltonnal, és a konstruktőrit is. Az biztosnak tűnik az előszezoni teszteket követően is, hogy a Ferrari előtt állnak, azonban mind Hamilton, mind Niki Lauda elismeri, hogy az olaszok idén sokkal veszélyesebbek lehetnek rájuk. Hamilton meg van arról győződve, hogy a Ferrari tarsolyában még van valami, hogy nem fedték fel az összes lapjukat a teszteken. A brit pilóta már csak arról nem beszélt, hogy ők mennyi lapot nem fedtek fel, mert szerintem ők visszafogottabban mentek ezeken a teszteken. „Egyértelműen látszik, hogy a Ferrari hatalmas lépésekkel zárkózik fel ránk. Gyanítom, hogy 2-3 tizeden belülre megközelítettek minket. Szóval veszélyesen kicsi az előnyünk már. A legkisebb hiba a stratégiában vagy a gumikezelésben, és ez a 2-3 tized semmivé válik.”- ,nyilatkozta Niki Lauda. Lehet ebben valami igazság, de az biztos hogy a német istálló még mindig jobbnak tűnik. Kulcsfontosságú szezon lehet ez Rosberg számára, aki ha idén sem tud felülkerekedni csapattársán, akkor valószínűleg távoznia kell az idény végén. Számomra egyértelműnek tűnik az, hogy Hamilton a jobb pilóta kettejük közül, ugyanakkor Rosberg tavaly többször is meg tudta verni őt az időmérőkön. De mint ahogy Hamilton is nyilatkozta több ízben, a pontokat nem szombaton, hanem vasárnap osztják. Rosberg számára autótöréssel indultak az edzések, kérdés, hogy ez mennyire zavarja meg majd őt ezt rövid távon.

hamilton rosberg

Következik Hamilton negzedik VB-címe? Vagy Rosberg első sikere?

Végigvettük a 11 csapatot, lássuk akkor a konklúziót. Valószínűleg idén is a Manor lesz a sereghajtó, azok az autók akiket a legtöbbször fognak lekörözni. Nem várok kiugró teljesítményt a debütáló Haastól sem, viszont egy-két pontszerzés összejöhet nekik. A Renault nagy kérdés, hogy gyári csapatként visszatérve mennyire tud felzárkózni, de meglátásom szerint a középmezőnyben mindenképp ott lesznek. Habár ők bizakodóak, szerintem ettől több, mint a pontszerzés nem fog nekik sikerülni. A Toro Rosso, a Sauber és a Mclaren főleg egymással lehet harcban, tőlük előrébb pedig a Force Indiát látom, akik valahol a középmezőny, és a topcsapatok között helyezkednek majd el. Következik aztán a Williams és a Red Bull, akik egymás ellen harcolhatnak a konstruktőri harmadik helyért, egy-egy futamon akár a futamgyőzelemért is, de biztosan nem fognak tudni beleszólni abba a csatába, ami az élen fog zajlani a Ferrari és a Mercedes között. A két nagy csapat között fog eldőlni mind az egyéni, mind a konstruktőri világbajnoki cím. Talán még mindig a Mercedes a nagyobb esélyes a végső sikerre, de biztos hogy a Ferrari idén komolyabb partner lesz, mint a tavaly. De hogy mi lesz, arra nem sokára fény derül, hisz hamarosan kezdetét veszi az idény az Ausztrál Nagydíjjal. Induljon hát a mandula!!!