MEGOSZTÁS

Tour de France 2016

1. szakasz (Mont-Saint-Michel / Utah Beach Sainte-Marie-du-Mont – 188 km)

Az idei Tour de France az eddigieknél is izgalmasabbnak ígérkezik, mely könnyen lehet hogy a körverseny fennállásának legszorosabb csatáját, csatáit fogja hozni. Lássuk röviden mi várható ettől a három héttől, illetve a mai első szakasztól is!

A startnál 20 csapat 9 versenyzője fog felsorakozni, azaz összesen 180 bringás vág neki a Tour de France 2016-os idényének. E 180 versenyző között megtalálható a tavalyi győztes Chris Froome, illetve legfőbb kihívói Nairo Quintana, Alberto Contador, Fabio Aru, valamint a Giro idei győztese Vincenzo Nibali is. Ez az első olyan év, amikor ők ötön egyszerre megtalálhatóak a mezőnyben, érthető így azon kijelentésem melyet a bevezetőben tettem, hogy ez lehet az egyik legtöbb csatát hozó Tour. Ők számítanak természetesen a legnagyobb favoritoknak, és közülük fog minden bizonnyal kikerülni az összetett győztes is, viszont surranó pályán még nagyon veszélyes lehet a hazaiak kedvence Thibaut Pinot, aki mindig jól szerepel itt a Le Touron, illetve ott van a mezőnyben még egy bizonyos Richie Porte is, aki szintén nem kis név a sportágban.

Természetesen a bukiknál idén is Chris Froome a legnagyobb favorit, az ő összetett győzelmére a szorzó 2.25, a Sky versenyzője meg tudta nyerni a Criterium de Dauphinét is, amit mindig rendszeresen a Tour előtt rendeznek meg, és amely több olyan szakaszt is tartalmaz, melyekkel a versenyzőknek szembe kell nézniük most is. Ott sikerült megelőznie legfőbb riválisait, mint Contador (6,25), Pinaut (21.00) vagy Porte (18.25), bizonyítva ezzel is, hogy bombaformában fog érkezni erre a versenyre. De ez várható is tőle, hisz ő az egész idényét erre az egy versenyre összpontosítja, az itteni összetett siker a legfontosabb számára, és csapata, a Sky számára. A történelem viszont nem szól Froome mellett. Ugyanis az utolsók, akik meg tudták védeni előző évben megszerzett címüket azok Lance Armstrong (1999-2005) és Miguel Indurain (1991-1995) voltak. Viszont mint említetem, az ausztrál kerékpáros meg tudta nyerni a Criterium de Dauphinét, ahol megverte Porteot és Contadort, így velük szemben mindenképp előnnyel indul. A legfőbb kihívójának azonban a kolumbiai Nairo Quintana (2.75) tűnik, aki nem indult a Dauphinén, viszont megnyerte a Route de Sud nevezetű egyhetes versenyt, tény és való viszont, hogy itt közel sem volt olyan elit a felhozatal, mint Froome versenyén. Kakukktojásnak tűnik Voncenzo Nibali (29.00) szereplése. A “cápa” annak ellenére vállalta a szereplést itt a Touron, hogy nemrég megnyerte a Girot, egy másik három hetes versenyt. Tavaly Contador is megpróbálta a Giro-Tour duplázást, de nem sikerült neki, és ez igazából teljesen érthető is. Meglepődnék, ha Nibali bele tudna szólni a dolgok alakulásába az összetettben, de ettől függetlenül néhány szakaszgyőzelemért láthatjuk majd őt harcolni. ugyanígy Fabio Aru (17.25) érdekes figurája lehet a versenynek, akinek a végső győzelme nagy meglepetés lenne, abban viszont biztos vagyok hogy ott fog tudni lenni mindig a sárga trikó csoportjában a legtöbb hegyi etapon.

map_route tour de france 2016

A Tour de France 2016 útvonala

Mióta a verseny igazgatójának Christian Prudhomme lett kinevezve az időmérő szakaszok jelentősége szignifikánsan csökkent. Idén két ilyen szakaszt láthatunk majd, mindkettőre viszont a hegyekben kerül sor, így számíthatunk arra, hogy a favoritok között kialakulhatnak számottevő időbeli különbségek is. Egyébként, a 2016-os idény profilja kedvez azoknak, akik jól érzik magukat a hegyekben, főleg a harmadik hétre igaz ez, ahol az egyetlen sík szakasz az utolsó lesz, a klasszikusnak mondható befutóval a Champ-Elyseesen. Az első hét nem lesz túl megerőltető a bringások számára, de tudjuk jól, hogy könnyen el lehet veszteni már itt az összetett versenyt ha valaki nem figyel, és mondjuk belekeveredik egy nagy bukásba a mezőnyben. Azt hiszem, erről tudna mesélni bővebben Nairo Quintana, aki tavaly a második szakaszban járt így, itt pedig behozhatatlannak bizonyuló hátrányt szedett össze.

A 21 szakasz alatt a versenyzők összesen 3.535 kilométert fognak megtenni, 152-vel többet mint amennyit a Giron kellett megtenni a mezőnynek. Az első szabadnapra ugyanakkor több mint egy hetet kellesz várjanak, hisz csak július 11-én hétfőn, Andorrában fog erre sor kerülni. A két időmérő a 13. szakaszban (375 km, Bourg-Saint-Andeol – La Cavarne du Pont-d’Arc) és a 18. szakaszban (17 km, Sallanches – Megeve) kerül megrendezésre, a befutó meg, mint már említettem ismét a párizsi Champs-Elyseesen lesz.

Lássuk akkor mi várható ezen az első szakaszon. A festői szépségű Mont-Saint-Michelből rajtolnak a fiúk azért, hogy 188 km-el később sprintbefutó legyen a La Manche öbölben Utah Beach Sainte-Marie-du-Montnál. Amennyiben Marcel Kittel (Ettix-Quick Step) hozni tudja azt a kirobbanó formáját, amit az egész tavaszi idény során láthattunk nála, akkor nem igazán látok olyan kihívót, aki el tudná tőle venni a győzelmet, és ezzel együtt a sárga trikót. Persze a többiek nem fogják szó nélkül hagyni ezt, André Greipel (Lotto-Soudal), Marcel Cavendish (Dimension Data), Michael Matthews (Orica GreenEdge), Alexander Kristoff (Katusha) és Peter Sagan (Tinkoff) is mind-mind azon bringások közé tartoznak, akik áhítoznak a szakaszgyőzelemre, és az ezzel járó sárga trikóra.

A mai befutó teljesen sík lesz, ezért nem meglepő, ha mindenki a nagymenő sprinterek harcára számít. Egy érdekes fogadást hoztam nektek, ami meglátásom szerint jó lehet mára. Pontosabban azt szeretnénk ajánlani nektek, hogy a Cavendish – Sagan párharcból előbbi bicajosra fogadjatok. Hogy miért? Cavendish rekordszámú sprintbefutót nyert már pályafutása során itt a Tour de Franceon, és az olyan finisek mint amilyen a mai is nagyon kedveznek neki. Sagannak viszont nem annyira, hisz annak ellenére, hogy ő is a sprinterek közé van számolva, mégis neki jobban fekszenek azok az etapok, ahol a befutó egy enyhe emelkedőn végződik, a 2-3%-os kapaszkodókon talán mindenkinél jobb. Viszont egy ennyire sík sprintnél nem gondolom azt, hogy esélye lehetne Cav ellen, akit előtte látok ma mindenképp, és erre az első etapra ez is lesz az általam javasolt tipp.

Tipp: M. Cavendish – P.Sagan (1. szakasz) – M. Cavendish (Eseményszám: 12082) – H

Szorzó: 1,80

Tipperősség: 6/10