MEGOSZTÁS

A legutolsó fordulót rendezik a svájci bajnokságból a mai este folyamán, egy olyan bajnokságból, melyben a bajnok kiléte egy pillanatig sem volt kérdéses, ez pedig ugyanaz a Basel lett, akik az utóbbi 6 évben is el tudták hódítani a trófeát. Ma búcsúznak közönségüktől egy régi rivális, a Grasshopper ellen, melyen jó lenne megszerezni a presztízs győzelmet, de igazából nem fognak emiatt túl nagy erőbedobással játszani. Hogy mire is gondolok, azt a lentebbi sorokban olvashatjátok.

Réges régen bebiztosította már a címvédést a Basel, de mint említettem, igazából ez egy percig sem volt kérdéses. Nincs méltó ellenfelük a hazai pontvadászatban, ami egyrészt jó, hisz gond nélkül nyerik meg mindig a bajnokságot, másrészt viszont ott van az a szindróma, melyet megfigyelhetünk például a PSG-nél is, pontosabban azt, hogy komoly kihívó híján a belföldi pontvadászatban problémáik akadnak, amikor Európában egy velük hasonló kaliberű együttessel találják szemben magukat. A csapat játékosainak zöme már a nyári EB-re készül, mindenki ott van már fejben, aki pedig nem az már a szabadságot, a vakációt várja. A mester Urs Fischer is, aki első szezonjában bajnok tudott lenni tisztában van azzal, hogy ez az összecsapás teljesen tét nélküli a számukra, ezért több alapjátékosának pihenőt adott mára, köztük azoknak akik ott lesznek a svájci válogatott keretében.

Ilyen megfontolásból nem fog ma szerepelni a védelemből Degen (7 meccs/0 gól), Samuel (16/1), Akanji (8/0), Hoegh (12/0), Safari (18/0) és Lang (22/5), a középpályáról Xhaka (24/0), valamint Steffen (16/7), de a legfontosabb hiányzók a támadósorban vannak, ahonnan a házi gólkirály Janko (20/16), és a második számú góllövő Embolo (27/10) is pihenőt kapott. Világosan látszik tehát, hogy nagyon sok fontos ember nélkül fog ma pályára lépni a Basel, amolyan cserecsapattal, ami magával hozhat akár egy negatív eredményt is. Persze ne felejtsük el azt, hogy nem hiába ők a bajnokok, még a cserékkel is egy ütőképes együttesről beszélünk, akik ráadásul ma otthon is szerepelnek. De mindenképp meg kellett említenem ezen tényeket, melyek mellett nem mehettem el szó nélkül.

A Basel mai ellenfele a Grasshopper viszont még bőven van miért küzdjön az utolsó fordulóban is. Jelenleg 50 ponttal a 4. helyen állnak, ami még az utolsó Európa Liga indulást biztosító pozíciót jelenti, viszont ott liheg a nyakukban a Sion, akik csak egy egységgel állnak mögöttük. Ha tehát a zürichi csapat biztosra akar menni, akkor nyerniük kell ma, ez viszont még egy tartalékos Basel ellen sem lesz könnyű. Az biztos viszont, hogy Pierluigi Tami vezetőedző a lehető legütőképesebb 11-et fogja kivezényelni a pályára, tisztában van azzal, hogy most meg lehet fogni a bajnokot. És ez nem lehetetlen feladat, hisz idén már legyőzték őket a St. Jakob Parkban, még novemberben 3-2-re. Igaz, hogy mindkét hazai összecsapásukat elvesztették, de teljesen más a szituáció, ők motiváltak, míg ez a bázeliekről nem feltétlenül mondható el.

A vendégektől csupán egyetlen játékos nem játszhat ma, ő a középpályás Milanov (11/0). A pályán lesz viszont a három veszélyes csatár, a bajnokság gólkirálya az izraeli Dabbur (34/19), a brazil Caio (34/13), illetve Tarashaj (32/11) is. Ők lesznek a felelősek ma is a gólokért, de a munkájukat olyan nagy európai rutinnal rendelkező játékosok is segítik, mint Senderos (14/0) vagy Kallstrom (32/1). Nem egy rossz csapat tehát a Grasshopper, a formával volt viszont mostanság baj, hisz utóbbi 5 mérkőzésükből csak egyet tudtak megnyerni, igaz, azt idegenben. Ennek a rossz formának az ellenére én adok ma nekik egy esélyt, első sorban azért, mert látom azt, hogy milyen csapattal fog pályára lépni a Basel, és milyennel ők.

Amennyiben egy hónappal ezelőtt rendezték volna meg ezt a találkozót, akkor nem lenne kérdés, hogy a tippem hazai győzelem lenne. Így viszont, hogy ez a találkozó zárja az idényt, egy olyan idényt, melyet követően Európa Bajnokságot rendeznek, a tippem már egészen más lesz. A Grasshoppernek van még miért hajtania, és céljuk elérése érdekében mindent meg is fognak tenni a győzelemért, a legjobb kezdő 11 lesz a pályán, köztük a liga gólkirálya is. A cserecsapattal felálló Basel szerintem nem lesz képes győzelemmel búcsúzni a hazai közönségétől, de ezt szerintem ők a kilátogató emberek sem túlzottan bánják, hisz a 90 perc végén jöhet az ünneplés. Mindent latba véve az én tippem egy vendég pontszerzés lesz, úgy gondolom, hogy ma az akarás meghozhatja a Grasshopper számára a sikert, ezért amit megjátszásra ajánlok az X2.

Tipp: Kétesélyes – Döntetlen vagy Grasshopper (Tippmix eseményszám: 01734) – V

Szorzó: 1,70

Tipperősség: 8/10