MEGOSZTÁS

A francia Metz csapatának egyik szponzora a világ legszegényebb országai közül került ki. A 4. legszegényebb ország a földgömbön, az afrikai Csád hivatalos szponzora lett a Ligue 1-ban érdekelt együttesnek abban a reményben, hogy ezzel a lépéssel több turistát fognak tudni vonzani hazájukba.

Csád vezetősége úgy gondolta, követi Azerbajdzsán példáját, akik az Atletico Madrid szpozorai voltak nem is olyan rég. Természetesen, a döntés nagy port kavart az afrikai országban. „Ez egy rossz vicc”, reagáltak a 13.6 millió lakosú ország sportban érdekelt hivatalnokai.

A francia sajtó szerint a Csád 12 millió euróval támogatja évente a Metz együttesét, ezt azonban a csádi sportminiszter tagadta, ugyanakkor pontos összeget nem akart mondani.

Az afrikai nemzet kormánya azt állítja, hogy a támogatás nem közpénzekből jött létre, hanem helyi cégek biztosították az összeget. Az 1932-ben alapított Metz két Francia Kupát és ugyancsak két Francia Szuperkupát tudhat magáénak. Ebben az évben jutotak fel ismét az első osztályba, és a kezdet igen bíztató, hisz 3 forduló után 6 pontot szereztek.