MEGOSZTÁS

Németország – Ukrajna
Európa-bajnokság
vasárnap, 21:00

Elemzés: Ukrajna képtelen volt megverni Németországot a két nemzeti csapat legutóbbi öt találkozóján.
A mérkőzések két német győzelmet és három győzelmet eredményeztek hét német, és 4 ukrán góllal.
A két nemzetnek ez lesz az első találkozása egy nagy torna keretein belül.

Németországnak ez már a tizenkettedik részvétele lesz az Európa-bajnokságok történetében, ami magasabb szám, mint bármelyik másik csapat részvételi száma. Eddig háromszor sikerült megnyerniük a tornát, amivel csúcstartók a spanyolok mellett.
A selejtezők során Thomas Müller szerezte a legtöbb gólt, szám szerint kilencet. A többi játékos közül nem volt olyan, aki háromnál többször talált volna be.
Érdekes adat, hogy amellett, hogy a németek regnáló világbajnokok, még nem kaptak ki egyszer sem az Európa-bajnokságok nyitómeccsein.

Ukrajna nem állandó résztvevő az Európa-bajnokságon, az előző alkalommal ők voltak a szervezők, így a kijutásuk akkor nem forgott veszélyben. Most önerőből jutottak el idáig. Legutóbb a csoportkörben estek ki.
A selejtezők során öt gólt kaptak a rájátszást beleszámítva, és nem volt olyan mérkőzés, ahol egy gólnál többet kaptak volna. Yarmolenko lett a csapat gólkirálya hat góllal. A többiek a németekhez hasonlóan nem lőttek többet háromnál. Konoplyanka alakította ki a legtöbb gólhelyzetet a válogatottban.

A németek érezhetően gyengébben játszanak, mint a Világbajnokságon, ahol – ha szabad ilyet mondani egy vb-ről – simán végigmeneteltek a döntőig. Most nem túl meggyőzőek, ellenben kellően stabilak. Bár a védelem nem az igazi Rüdiger sérülése után figyelembe véve azt, hogy szélsővédők terén sem nagy a merítési lehetőség, a középpálya még mindig erős. Mindezen felül Hummels is megsérült.
A támadósorból Reus lesz a legnagyobb hiányzó, de mondhatni a németek már hozzászoktak, hogy a nagy világversenyre nem tart velük a dortmundi ász.
Nagy kérdés lesz, hogy Joachim Löw Gomezt küldi-e a pályára, vagy Müllerrel próbálkozik. Utóbbinak egyébként is kulcsszerepe lesz a gólszerzésben, ugyanis a jelenlegi német csapatból ő az egyetlen, aki igazán veszélyes a kapura. Az előző vb-t eldöntő Götze az egész szezont végigpadozta, így meglepő lenne, ha ezen a világversenyen is ő tudna lenni a mérleg nyelve.

Ukrajna teljesítménye érezhetően javult az elmúlt években, ami leginkább azon látszik, hogy nem csak, hogy kijutottak ki a tornára a rájátszás során, de igen lehengerlőek voltak.
A fentebb említett Yarmolenko – Komoplyanka páros a kulcsa a sikereikhez, akik a pálya két szélét játsszák be.

Lehetséges kezdők:
Németország: Neuer – Hector, Mustafi, Boateng, Can – Khedira, Kroos – Gotze, Ozil, Muller – Gomez.
Ukrajna: Pyatov – Shevchuk, Khacheridi, Rakitskiy, Fedetskiy – Garmash, Stepanenko – Konoplyanka, Sydorchuk, Yarmolenko – Zozulya.

Összegezve két gyenge formában lévő csapat találkozik, de Németország mellett szól a rutin és a játékosaik minősége. Ebből kifolyólag több esélyük van a győzelemre, de az ukránok bármikor találhatnak egy gólt.

[stextbox id=”tippek”]Tipp: Németország győz – H (sorszám: 14282)[/stextbox]
[stextbox id=”tippek”]Szorzó: 1,57[/stextbox]
[stextbox id=”tippek”]Tipperősség: 7/10[/stextbox]

írta: #‎Petzein‬