MEGOSZTÁS

A tavaly szezon végén a Juventus besöpörte a bajnoki címet, viszont idén nem lesz könnyű dolga akkor, hogyha újra meg akarja védeni ezt.

A Juventus a tavaly 91 ponttal lett bajnok, 9 pontra a Napolitól. Ez köszönhető nagyrészt annak, hogy mindössze csak 20 gólt kaptak, ami messze a legkevesebb volt a bajnokságban. A támadó részleg nem volt a legjobb, ennek is köszönhető az, hogy a nyáron leigazolták a bajnokság gólkirályát, Gonzalo Higuaint, aki a tavaly 36 gólt szerzett. A 90 milliós vételár nem tűnik valami kevésnek, kérdés, hogy mennyire tudja majd megszolgálni ezt az összeget. A zebrák keretében található így az elmúlt bajnokság két legjobb gólszerzője, akik összesen 55 gólt szereztek. A középpályára lehet nem ártana még egy kis erősítés, miután távozott az a Pogba, aki rekordot jelentő 105 millióért váltott csapatot. Jött Pjaca, de ő is inkább támadó, Benatia a védelembe, Pjanic a középpályára, bár ő inkább támadó, mint védekező kp. Itt van még Dani Alves is, aki elég szépen segíthet a csapaton.
Akadt még pár távozó azért, bár egyikük sem volt olyan ütős, mint Pogba: Morata, bár fontos gólokat szerzett, de nem ő volt a csapat sikerének kulcsa, Isla, aki amúgy se volt itt, Fiorillo, hogy csak a fontosabbakat említsük. Van szó még arról is, hogy esetlegesen Witsel érkezzen, bár elmondta, hogy ő inkább maradna a Zenitnél, viszont van bőven esélyük arra, hogy leigazolják Fabregast a Chelseatől. Van pénz a Juventusnál, és olasz szinten nagyjából azt tesznek, amit akarnak.

A 2.helyezett Napoli eladta Higuaint, viszont az érte kapott pénzt nem osztotta rosszul el. Az argentin helyére jött az EB-n is betaláló Milik 32 millióért, Giaccherini, valamint Tonelli, 10 millióért, az Empoli csapatától. A délieknek jól jött az, hogy nem kell majd a BL csoportkörért selejtezőt játszaniuk, mivel a szezon elején azért nincsenek kirobbanó formában. Lesz munkája bőven Sarrinak, hogyha meg akarja ismételni majd a tavalyi sikereket, mivel a többi csapat is jelentősen erősödött, míg a Napoli elvesztett legjobb gólszerzőjét. Kérdés,hogy új támadója mennyire tudja majd felvenni a kesztyűt egyből, főleg úgy, hogy az olasztól nyitottabb bajnokságból érkezik, és a holland gólvágók nem mindig váltak be azért olasz honban. Cavani távozását is átvészelte a csapat, és nem hiszem azt, hogy most se tudná megoldani ezt. Higuain eladásából nem költöttek még el mindent, így nincs kizárva az, hogy még valaki érkezik a csapathoz az átigazolási szezon végéig. Nem várom feltétlenül azt tőlük, hogy már az elején csúcsformában legyenek, viszont esélyesnek érzem őket egy újabb BL helyre.

Az AS Roma csapata a Portot kapta a BL selejtezőjében, így minden mondható, csak az nem, hogy könnyű lenne a sorsolása. A farkasok nem vacakoltak a nyáron, elég szépen nyerték a felkészülési meccseket, viszont ezek nem feltétlenül számítanak. Szépen igazoltak is azért, bár páran már a tavaly is itt voltak, mint pl. Salah. Jött a kieső Stuttgarttól Rüdiger, Allison az Internacionaltól, Gerson a Fluminensetól, Paredes, de érdemes megemlíteni még Vermaelent és Faziot is, bár ők ketten csak kölcsönbe jöttek, akárcsak Szczesny, akit újra megkaptak az Arsenaltól. El Shaawawyt végleg megvették a Milantól, 13 millióért. A fiatal olasz fontos játékos lehet, főleg ha nem sérül le. Az előző fél szezonban nagyon jól teljesített, most bánhatja csak a Milan azt, hogy ennyire alacsony árat szabtak meg. Érdekes lesz majd azt figyelni, hogy mennyire válik be a két friss brazil szerzemény, akikért összesen 24 milliót fizetett a csapat. Rajtuk kívül még jött Juan Jesus is, aki kölcsönbe érkezett az Intertől. 98 milliót költöttek a fővárosiak a szezon előtt, így nagyon nagy pofon lenne számukra az, hogyha a Porto kiejtené őket. Vigyázni kell azért, mivel pár éve azért meg tudták lepni őket a szezon elején, igaz, hogy csak az Európa Ligában. Érzésem szerint ebben a szezonban is a dobogóért harcolnak majd, viszont nem gondolom azt, hogy beleköpnének a Juventus levesébe. Meg kell dolgozniuk viszont,mivel a BL helyért harcolhat majd a Napoli, az Inter, és talán a Fiorentina is. Spalletti kihozott mindent a csapatból az elmúlt szezon végén, és most is ezt várják tőle.

Az Inter számára ez egy elég érdekes nyár volt, főleg a vége. A felkészülést még Mancinivel kezdték meg, viszont nemrég elbocsátották az olaszt, és a helyére az a De Boer jött, aki 6 évig irányította az Ajax gárdáját. A pénz közben folyamatosan ömlik a csapatba, így egy normális edzővel végre talán a BL helyekért is harcolhatnak majd. A tavaly elég sokáig tudták vezetni a bajnokságot, viszont megbosszulta magát az, hogy alig lőttek gólt. A védelemmel annyira nem volt gond, viszont azért elég messze voltak a Juve által kapott 20 góltól. A nyáron próbáltak erősíteni, így érkezett Candreva, valamint Banega is, velük pedig a középpálya felerősödik azért valamennyire. Az 50 rúgott gól elég kevés az élmezőnyhöz viszonyítva, és ezt tudták a vezetők is, ezért is kellett távozni Mancininek. A BL hely reális cél lehet ebben a szezonban, a bajnoki cím viszont csak nagy szerencsével jöhetne össze, kombinálva a Juve pechjével. Az Európa Ligában ott van az Inter, viszont nem gondolom azt, hogy a csoportkörből való továbbjutáson felül bármilyen mást terveznének. Az valószínű össze is jön nekik, viszont ennél merészebb álmokat nem szövögetnek, már csak azért sem, mert az lehet elvonná a figyelmüket a bajnokságról.

A Fiorentina a tavalyi szezont új edzővel kezdte, és egy időben vezetni is tudta a bajnokságot. Ez nem tartott azért olyan sokáig, és végül meg kellett elégedniük az 5.hellyel. A violák így az Európa Ligába jutottak, de itt valahogy nem érdemes túl sok mindent várni tőlük. A bajnokságban nem érzem őket feltétlenül BL esélyesnek, de egy Európa Liga hely azért összejöhet nekik így is. Pár embert igazoltak a nyáron, de talán Gomez visszatérése lehet a legjobb hír számukra, bár ez nem az ő érdemük, lévén, hogy a német félt a Besiktasnál maradni. A tavaly jó formában focizott Isztambulban, és az elején szerintem itt is megkapja majd a lehetőséget, kérdés,hogy élni tud e majd vele. Kalinic az EB-n elég jól játszott, és várhatóan ő lesz majd az alap kezdő a csapatnál. Itt van még Rossi is, aki normál esetben egy nagyon jó játékos lenne, a nagy gond vele az, hogy nagyon sérülékeny, ez pedig sokszor áthúzhatja az edzők tervét.

A tavaly a Sassuolo csapata volt a 6.helyezett, ami akkor nem volt feltétlenül nagy meglepetés, mivel végig az EL hely környékén ólálkodtak, más kérdés, hogy a Milan a végére már nem volt annyira jó, mint gondolták, köszönhetően Mihajlovic leváltásának is. Idén már nehezebb dolguk lesz, főleg úgy, hogy nem írják le őket, meg úgy, hogy eladták Vrsaljkot és Sansonet, így már nem lesznek ők se ugyanolyanok. Érkezett pár új ember hozzájuk, mint pl. Letschert, Poitano vagy Duncan, viszont nem nagyon hiszem azt, hogy ebben a szezonban újra EL helyet csípnének el. Ott van még a keretben Berardi, akit már több csapattal is szóba hoztak, így lehet, hogy nemsokára már vele se számolhat Di Francesco. A bennmaradás meglesz számukra, talán a legjobb 10 is, viszont ettől többre nem érdemes várni tőlük.

Lássuk a 7.helyezett AC Milant, ahol nagyon nagy változások történtek a nyáron. Először is kínai kézbe került a klub(bár még nem zárult le az eladás), miután Silvio Berlusconi belátta azt, hogy az ő vezetésével már nem feltétlenül nyernek bajnoki címet, bár egy brazil szappanopera összetettségére emlékeztetett az egész történet, amely végén tulajdonost váltott a csapat. Ez először is azt jelenti, hogy új elnök került az elnöki székbe, bár Galliani valószínű, hogy még mindig felelős lesz az átigazolásokért. Ez jó hír is lehetne, bár az ingyenes átigazolások bajnoka nem csillog már annyira, ha pénz is áll a rendelkezésére, igaz, hogy az segít sokat, hogy nem szerepelnek európai kupában. Elég sok lehetséges érkezőről lehetett olvasni már a csapattal kapcsolatban, az már más lapra tartozik viszont, hogy ezek közül sokan az Inter vagy az AS Roma keretét erősítik már. Van tehát hová fejlődnie ilyen téren is a piros feketéknek, bár ezen a nyáron nem mozogtak feltétlenül rosszul: érkezett Lapadula a Pescaratól, Gomez a Lanustól, Vangioni a Rivertől, de visszatért a kölcsönadásból az a Suso, aki a Genoanál megmutatta, hgoy tud ő játszani, kérdés, hogy ezt megmutatja e majd a San Siroban is. Annak ellenére, hogy nagy pénzes ígéretek repkedtek eddig, még mindig pozitív a Milan mérlege: 9 milliós vásárlás mellé 13 millióért eladták El Shaarawyt a farkasoknak, bár ez az összeg se valami eget rengető, ha azt nézzük, hogy a tavaly milyen összegekért igazoltak a fővárosiaktól. Az átigazolási időszak végéig azért még lehetnek változások bőven, mivel Bacca talán távozni akar, lehet, hogy jön Mangala a Citytől, Bentacurral is tárgyalnak, de a nagyon bátrak Isco leigazolásáról is álmodnak…lehet, hogy már Musacchio is elég lenne, ha tényleg le tudnák igazolni. A padra új edző érkezett, Montella személyében, az már más lapra tartozik, hogy a tavaly nehezen tartotta benn a Sampdoriat, bár előtte a Fiorentinaval a 4.helyen tudott végezni, ami megsüvegelendő teljesítményt. A rossonero kerete nem biztos, hogy a dobogóra elég lehet, viszont egy 5.hely azért kinézhet nekik, ami Európa Liga indulást érhet majd a következő szezonban. Nagy hagyományokkal rendelkeznek európai hadszíntéren is, viszont az Atletico elleni 2011 március 11.i 1-4 óta nem játszottak európai kupameccset…éppen itt az ideje visszatérni.

A Milan mögött a Lazio végzett a 8.helyen, viszont náluk a nyár minden volt, csak nem éppen biztató. Simone Inzaghit le akarta váltani Lotito, viszont Bielsa mindössze 2 napot maradt a csapatnál, azután pedig távozott, így várható az, hogy Pippo testvére marad a padon ebben a szezonban is. A szurkolók nem fogadták túl jól ezeket a híreket, ezért alig fogytak a bérletek, kérdéses az, hogy mennyi támogatást kapnak majd a fiúk ebben az évadban. Jó hír azért az, hogy igazolt pár új embert a csapat: érkezett Lukaku az Oostendetől, az egykori olasz gólkirály, Immobile, Leitner a Dortmundtól, és Wallace a Bragatól. Távoztak viszont többen is, főleg a középpályáról: Candreva már az Interé, Onazi a Trabzonba igazolt, hogy csak a két legfontosabb játékost említsük. Lesz tehát bőven dolga az edzőnek, hogy összerakja a csapatot, bár kétlem azt, hogy a sasok az idei szezonban túl sok mindenről álmodozhatnak. Nemrég még a BL selejtezőben játszhattak a rómaiak, ahonnan a Leverkusen ejtette ki őket. Folytatták az Európa Ligában, ahonnan elég lazán mentek tovább, bár a Sparta Prága elég simán ki is ejtette őket egy körrel később. Idén csak az emlékek maradnak, de legalább a kieséssel nem lesznek gondjaik. Messze még a transzferszezon vége, és nem jönne rosszul egy középpályás.

A Chievo a tavaly adott ponton még vezette is a bajnokságot, végül viszont a 9.hellyel kellett beérjék, ami nem rossz teljesítmény egy olyan csapattól, amelyik inkább a kiesés ellen harcol amúgy. Maran maradt a padon, ami jót jelenthet az elég tapasztalt játékosokból álló alakulatnak, amely a nyáron meg tudta tartani játékosai nagy részét, és leigazolta M’Pokut a Standardtól. Az idén nem vagyok biztos abban, hogy meg tudják ismételni a top 10-es teljesítményt, viszont annyira vannak erősek azért, hogy ne fájjon a fejük a kiesés miatt. A 9.helyet egy 14. előzte meg 1 évvel korábban: szerintem idén felülmúlják majd ezt. Messze vannak már azok a szép napok, amikor a Chievo a BL selejtezőben indult, bár a csoportkört már nem élte meg.

Az Empoli a tavaly a 10.helyen végzett, annak ellenére, hogy a szezont Sarri nélkül kezdték meg. Idén is várhatóan a bennmaradás lesz inkább a csapat célja, ami szerintem össze is jöhet majd nekik, főleg, ha csökkenteni tudják a szezon közbeni hullámvölgyeket. Gond lehet az, hogy Tonelli elhagyta a csapatot, és 10 millióért a Napolihoz igazolt, bár rajta kívül nem nagyon távoztak az alakulattól. Érkezett Büchel a Juventustól, valamint Matheus Pereira a Corinthianstól, de nagyobb fogás lehet a veterán VB győztes Gilardino megszerzése, aki a tavaly 10 gólnál állt meg, még a Palermo színeiben. Rajta kívül még itt van Skorupski is, vagy Saponara és Tello, akit szintén a Juvetól kaptak meg. Érdekes lesz azt látni, hogy mire megy majd a csapat az új edzőjével, Martuscielloval, miután egykori edzője, Giampaolo elhagyta őket a Sampdoria kedvéért. A tavaly is jól jöttek ki a váltásból, és idén is reménykednek azért ebben.

A mindig nagy kerettel dolgozó Genoa csapata a tavaly a 11.helyen végzett, amelyet várhatóan idén is szívesen megismételne, az már más lapra tartozik, hogy ezt megelőzően még az Európa Liga indulás is összejött volna nekik, ha nincsenek gondok a pályán kívül. Idén is bőven volt forgalom a nyáron, miután eladták Iago Falquet és Perottit a fővárosba, de távozott Cerci is, valamint Tachtsidis. Suso is csak kölcsönben játszott, viszont az ő hiánya is érzékenyen érintheti majd a griffeket, mivel a fiatal spanyol jó teljesítménnyel rukkolt elő az itt töltött időszakban. A távozók mellett azért volt érkező is szép számmal: kölcsönbe jött Ocampos, leigazolták Ansaldit a Zenittől (bár ő már az Internél van), de ami jó hír, hogy Laxalt végleg az ő játékosuk lett. Jó fogás lehet még az EB győztes Veloso is, aki ingyen érkezett Kijevből, és sokat segíthet a középpálya megerősítésében. A griffek számára az üzletelés mellett várhatóan simán meglesz a bennmaradás is, többre viszont csak akkor lehetnek képesek, ha a nagyok rossz szezont fognak ki. Egy új érkező akad azért edzői fronton is: júniustól Juric irányítja a csapatot, akivel a tavaly a Crotone a feljutást ünnepelhette, a 2.helyről. Új dolog lesz ez,mivel Gasperini 3 évig vezette a csapatot a sikerek felé.

A 12.helyen végző Torino helyét leginkább az utolsó 5 meccsén elszenvedett 4 vereségnek köszönheti: a 9.hely mindössze 5 pontra volt tőlük. A nyáron viszont az olasz szövetség egy picit megváltoztatta a felállást a bikáknál, mivel Giampiero Ventura 5 év után elhagyta a csapatot, és szövetségi kapitány lett. A helyére az a Mihajlovic érkezett, aki a tavalyi szezont még a Milannál kezdte, amelyet elvitt az Olasz Kupa döntőjéig, bár a bajnokságban azért nem csillogott feltétlenül a csapattal, de ez nem csak az ő hibája volt azért. A Torinoval újra esélye van meglepetést okozni, bár a rendelkezésére álló keret azért nem éppen a legerősebb, kieséstől viszont nem hiszem, hogy félnie kellene. Gyengült valamennyire a keret, mivel távozott Glik valamint Quagliarella, és Immobile is, de legalább Belotti maradt, aki a tavaly 12 góljával házi gólkirály lett, és több gólt szerzett, mint Q és Immobile együtt. Itt van még a tapasztaltnak mondható Maxi Lopez is, aki 4 gólt szerzett az elmúlt idényben, és várhatóan ez ebben a szezonban is összejön majd neki. A Milanos szezonból kiindulva Mihajlovic várhatóan megpróbál pár fiatal játékost is beépíteni, ami jót tehet majd a bikáknak, mivel így növelheti az ifik motivációját, akik számára fontos lehet az, hogy lássák, van esély bekerülni a nagy csapatba. Többen jöttek azért most a csapathoz: Tachtsidis, Lukic, Iago Falque vagy Ljajic hasznos tagjai lehetnek majd a csapatnak. Arra azért kíváncsi leszek, hogy Sinisa bepróbálja e majd idén valamikor a 22 éves Gomist a kapuba. Fiatal, viszont a Cesenaban tavaly alapember volt, azelőtt pedig az Avellino és a Crotone is nagymértékben számított rá.

A 13. helyen az Atalanta csapata végzett, amely az idei szezont majd Gasperini vezetésével kezdi meg. A bergamoiak eladták De Roont a Borohoz, és Cigarinit a Samphoz a nyáron, viszont érkezett a Swanseatől Paloschi, aki még nagyon hasznos lehet az idei szezonban, főleg ha megtalálja végre a góllövő cipőjét. A hattyúknál játszott pár meccset, viszont csak 2 gól jött össze neki, ami nem nagyon volt elég ahhoz, hogy megtartsák. A Chievo és a Milan egykori játékosa várhatóan alapember lehet az Atalantanál, bár egy másik Milan neveléssel, Petagnaval is meg kell majd harcoljon ezért, bár a 21 éves támadó eddig csak alsóbb osztályokban bizonyított. Paloschin kívül még Cabezasért adott pénzt a gárda: 1.5 millióért érkezett. 19 évesen már elég sok lehetőséget kapott az ecuadori csapatánál, bár még bőven van hová fejlődnie. Rajtuk kívül is akad azért támadó a keretben: Borriello és Denis is 4 gólt szereztek, míg a tőlük 2 évvel fiatalabb, 32 éves Pinilla 4 gólig jutott. Látszik az, hogy van még hová fejlődni a góllövésben, és ha valaki elkapja a fonalat, akkor az a csapat húzóembere lehet. Gasperiniék várhatóan idén se a bajnoki címért harcolnak majd, viszont elég sűrű lehet a mezőny a 10.hely környékén, így akár még oda is érhetnek majd. Ha támadásban javulnának valamelyest, akkor simán felülmúlhatják a tavaly elért eredményt.

A Bologna az elmúlt szezon során a 14. helyen végzett, idén viszont fel akarják múlni ezt az eredményt. Donadoni maradt a helyén, lévén, hogy újoncként azért elég simán benntartotta a csapatot, viszont erősödött a keret azért valamelyest a szezon előtt: jött Vargas, bár ő kölcsön lett adva, jött Verdi a Milantől, Donsah 5 millióért a Cagliaritól, Rizzo a Samptól, Krejci a Sparta Prágától, és Nagy Ádám a Fraditól. Érdekes lesz majd azt látni, hogy mennyire tud beilleszkedni a magyar válogatott középpályása az északiak alakulatába, és mennyire fekszik majd neki az olasz foci. Nem nagyon szeret pénzt kiadni játékosért a Bologna, és még nem adta kölcsön őt, így várható, hogy Donadoni használni is fogja majd őt. Ez számára nagyon fontos lenne, mivel fiatal még, és bőven fejlődésben van, most pedig nagy szüksége van a meccsrutinra. Az északiak az idén is leginkább a bennmaradásért harcolnak majd, viszont ez legalább meglesz majd nekik. Azt mondják, hogy egy újoncnak mindig a 2.év a legnehezebb, ezt pedig jó lesz észben tartani.

Genova másik csapata, a Sampdoria a 15.helyen végzett, Montellaval a padon, idén viszont feljebb akarna. Az Empolit jó helyre vezető Giampaolo érkezett a padra, míg többen is érkeztek a keret megerősítésére: Cigarini, Sala, Viviano, Quagliarella, de kölcsönbe megszerezték még Castant is. Közben azért volt távozó is: Soriano a Villarrealba, Correa a Sevillaba, Duncan a Sassuoloba, Rizzo a Bolognaba, míg Moisander a Werderbe igazolt, hogy csak a drágább embereket említsük. A csapat mérlege elég jól áll eddig, majdnem 30 millió a nyereség, így elég nagy esély van még arra, hogy akár jöhet valaki. Viviano tűnik alapból kezdőnek, viszont a gondok inkább a támadósorban vannak, ahová most csak Quagliarella érkezett. Karrierje során mindenütt gólokkal hálálta meg a bizalmat, a Sampnál 3 gólt szerzett fél év alatt. Ez nem olyan rossz, viszont ő már nem feltétlenül az a játékos, aki végighúz egy egész bajnokságot. Cserecsatárnak tökéletes, viszont kell mellég egy jobb támadó is. Itt van még Muriel is, viszont a 25 éves játékos az elmúlt szezonban mindössze 6 gólt szerzett, ami édeskevés. Eder, aki az EB-n szerzett fontos gólt, már az Inter játékosa. Itt van még a friss igazolás, Schick, viszont ritkább az, hogy Olaszországban 20 évesen valaki egyből befusson, főleg nem egy kiesés ellen harcoló csapatnál. Nincs már itt se Eder, se Okaka, se Gabbiadini, így nehezebb dolguk lesz, mint az ezt megelőző években. A bennmaradás meglesz, viszont nem érdemes túlzottan Európa Liga helyről álmodozni ebben a szezonban. A kupában játszottak már egy meccset amúgy, amin 3-0-ra győzték le a Bassano Virtus gárdáját, Muriel 2, és a friss szerzemény Ante Budimir góljával.

Az utolsó előtti bennmaradó helyen végző Palermo érdekes, mint mindig, mióta Zamparini a tulajdonosa. A klub a tavalyi szezon során csak 6 alkalommal váltott edzőt, az már egy másik dolog, hogy Ballardinivel kezdték, és vele is fejezték be a szezont. Közben azért történtek mindenféle dolgok, viszont egy valami biztos: mindig inog az edző széke, és elég pár rossz eredmény ahhoz, hogy az edző új munkát keressen magának. Ez bizonytalan helyzetbe hozza a stábot és a játékosokat is, így nehezebb jó eredményeket elérni. Zamparininek viszont van szeme a jó játékosokhoz, elég ha csak azt nézzük meg, hogy Cavani, Pastore és Vazquez is a Palermo mezét ölthette magára, de Sirigu is több évig volt a PSG 1-ese. Idén is távoztak azért páran a csapattól, de az érkezők listája azért valamivel rövidebb azért: Sallait a Puskás Akadémiától vették kölcsön, jött még Cassani az Intertől, Gazzi a Torinotól. Az egykor nagy ígéretnek tartott Cristantet visszaadták a Benficanak, viszont ő nem volt alapember valahogy itt se, amit mutat az a tény is, hogy 93 percet játszott a tavaly csak. Mit érdemes a déliektől várni? Bennmaradás meglehet, bár ez nagymértékben függ attól, hogy hány alkalommal változik majd a vezetőedző személye ebben az idényben. Gilardino elhagyta őket, ez pedig elég érzékeny veszteség lesz majd az idén. Meglátjuk, hogy mire mennek nélküle, viszont elég valószínű az, hogy egész évben megy majd a harc a bennmaradásért. Balogh is ott van a keretben, és remélhetőleg azért több lehetőséget kap, mint az elmúlt fél évben, amikor mindössze 93 percet volt a pályán.

A tavaly az Udinese végzett a legutolsó bennmaradó helyen, és ezzel talán idén is megelégednének. A zebretta támadásban gyenge volt, védelemben pedig pocsék, így nem meglepő az, hogy mindössze 1 ponttal tudták csak megelőzni a Carpit, bár a Frosinone és a Verona azért már elég messze volt tőlük. A Dacia Arenaval már elég nagyot húztak, ez elég szépen hozhat nekik a konyhára, viszont nem ártana ezt meg is tölteni minden alkalommal, ami nem mindig jön azért össze. Messze vannak már azok az idők, amikor az udinei csapat a 3.helyen végzett, bár a BL csoportkör akkor se jött össze nekik. Idén egy 10.hellyel is elégedettek lennének, kérdés, hogy összejön e majd ez nekik. Az új stadionnal már több pénzük is van azért, ami valamelyest megmutatkozik az átigazolásoknál is. Jó tudni azt, hogy a Granada, a Watford és az Udinese egyazon tulajdonossal rendelkezik, így érdekes átigazolásokra van kilátás alkalmanként. De Paul jött a Valeniatól, Fofana a Man. Citytől, Perica a Chelseatől. Scuffet is itt van, bár nem biztos az, hogy a fiatal portás azért túl sok lehetőséget kapna majd, bár a Comonál a tavaly végigvédte az egész szezont. Thereau maradt, ami jó pár gólt jelent majd, akárcsak Zapatanál, aki a tavaly 8 gólt szerzett. A csapat ikonja, Di Natale az elmúlt szezon végén vonult vissza, így ő legfeljebb a lelátóról segítheti a csapatot majd. Érdemes lehet még odafigyelni Ryder Matosra is, bár ő a tavaly 410 perc alatt nem tudott gólt szerezni, ami nem túl biztató előjel. Várhatóan idén is Zapata és Thereau viszik majd hátukon a gárdát, akárcsak a tavaly. A fekete fehérek az idei szezont új edzővel kezdik majd meg: Iachini a Palermo szurkolóinak lehet ismerős, mivel ő hozta vissza őket az első osztályba. Az Udinesenél is a bennmaradás lehet az elsődleges cél, bár ilyen stadion mellé a csapat is nyújthatna már valami értelmesebbet. Normál esetben meg kellene legyen a bennmaradás, viszont elég szépen visszaesett az elmúlt időszakban az alakulat, bár lehet, hogy ez idén szakad majd meg.

A tavaly a Carpi-Frosinone-Verona hármas esett ki, és a helyükre jött a Cagliari-Crotone-Pescara hármas.

A Cagliari számára a bennmaradás lehet a cél, ami szerintem össze is jöhet nekik. Olyan játékosokat adtak el jó pénzért, akik már amúgy is kölcsön voltak adva, megvették viszont Ionitat a Veronatól, Islat a Juvetól, de jött még Borriello, Padoin és Bruno Alves is. Nem lesz ebből feltétlenül top10es szezon, viszont a bennmaradás, ha szűken is, de meglesz nekik. A Serie-B-ben a támadásokkal tűntek ki, mivel 78 gólnál álltak meg, amivel messze megelőztek mindenkit. A védelmen van még mit javítani, viszont biztatóak a jelek azért, főleg, hogy Alvessel egy tapasztalt védőt szereztek meg.

A Crotone számára történelmi év következik, mivel még nem szerepeltek az első osztályban eddig. A tavaly a 2.helyen végeztek a Cagliari mögött, elég nagy távolságra a 3.helytől. Kiegyensúlyozottan játszottak, és a védelmük a legjobb volt egész szezon során. A gond ott lehet, hogy az első forduló előtt már edzőt cseréltek, és az a Davide Nicola vezeti majd a csapatot, aki nem rendelkezik elég sok első osztályú tapasztalattal. Az újonc edzője a Baritól érkezett, de megfordult már a Livorno padján is. Számára is érdekes szezon lesz ez, azért is, mert eladták a legjobb játékosukat, Ante Budimirt, aki a tavalyi szezonban 16 gólt szerzett. Nem jó hír számukra az, hogy a kupában a kieső Verona ellen véreztek el, 2-1-el. Az újonc gólját Nwankwo szerezte, bár az se valószínű, hogy a legerősebb csapattal léptek pályára. Nem látok olyan nagy esélyt arra, hogy a szezon végén bennmaradjanak, viszont egy játékosuk bőven feléledhet, ami nagy esélyt jelenthet a Serie-B 2.helyezettjének számára.

Végül de nem utolsó sorban itt van még a Pescara is. Az előző feljutás alkalmával még Zdenek Zeman ült a padon, bár ő később már a farkasokat irányította. A delfinek így kiestek a szezon végén, bár az se segített nekik akkor, hogy a legjobb játékosaikat eladták még a szezon kezdete előtt. Az Immobile-Veratti-Insigne hármas még az első osztályú szereplés elhagyta a csapatot, így nem volt olyan nagy esélyük arra, hogy bennmaradjanak. A tavaly Massimo Oddo vezetésével a 4.helyen végeztek, viszont megnyerték a rájátszást, így most újra a legmagasabb szinten játszanak. A tavaly a feljutást a jó támadósornak köszönhették, mivel 69 gólt szereztek, ami nem rossz teljesítmény. A védelemre már nem mondható el ugyanez, mivel az 52 kapott gól nagyon sok, még ilyen szinten is. Az első osztályban ez megengedhetetlen, és ha így folytatják, akkor simán kiesnek majd a szezon végén. Nem segít rajtuk az sem, hogy a legjobb csatáruk, Lapadula 9 millióért igazolt el a Milanba. 30 gól hagyta el a csapatot, ami majdnem a fele a delfinek által lőtt góloknak. Igazoltak pár új embert is, viszont nem feltétlenül tűnik úgy, hogy bármelyikük is nagy sztár lenne. Fiorillo nagy tehetségnek indult, viszont azóta nem feltétlenül tűnt ki semmivel, most viszont bőven van esélye arra, hogy befusson, mivel itt nagy a lehetősége arra, hogy kezdőként számítsanak rá. Jött még Bizzarri is a kapuba, viszont nem gondolom azt, hogy ő feltétlenül erőltetve lesz, de cserének tökéletes. Jött még Cristante, aki anno azért igazolt el a Milanból, mert nem kapott elég lehetőséget…ezt nem kapta meg a Benficanál, vagy a Palermonál sem, viszont itt van lehetőség arra, hogy talán megkapja a fejlődéséhez szükséges játékidőt. Jött még Mazzotta a Cesenatól, Crescenzi és Gyömbér a farkasoktól, viszont még velük sem túlzottan valószínű az, hogy simán bennmaradjanak. Az akadémia elég jó volt náluk, és ez talán most is jó eredményt szülhet. Nagyon meg kell majd dolgozniuk azért, hogy megtartsák a helyüket, viszont halvány esélyük azért van rá.

3 újonc kezdi meg idén az első osztályú szereplését, viszont közülük leginkább a Cagliarit érzem esélyesnek arra, hogy meg is ragadjanak, köszönhetően nagy tapasztalatuknak is. A régiek közül veszélyben van az Udinese is, viszont a Palermo is elég nagy gondokkal küszködhet azért. A bajnoki címre egyértelmű favorit a Juventus, a BL helyre pedig az AS Roma-Napoli-Inter hármas pályázik nagy eséllyel.