MEGOSZTÁS

Spanyol bajnokság: A 2015/16-os szezon összefoglalója

A spanyol bajnokság 2004 óta a Real Madrid és a Barcelona párviadaláról szólt, amiből a közelmúltban már a katalánok profitáltak a leginkább. Néhány fővárosi sikertől eltekintve rendesen megszedték magukat bajnoki trófeákkal, így mindenki meglepődött, amikor az Atletico Madrid két szezonnal korábban képes volt felvenni a versenyt a két nagyobb múlttal rendelkező gigásszal.
A „Matracosok” együttesét sokan lenézték, mondván az idény végére ki fognak pukkadni. Nem így lett, és nem hogy felvették a kesztyűt, de az utolsó fordulóban a Barcelona csapatával ikszelve megnyerték a bajnokságot, ezenfelül a Bajnokok Ligája serleg is csupán egy percen múlt, ami így a városi rivális, a Real Madrid markában kötött ki.

A tavalyi szezon is izgalmasra sikeredett, amit az előző Bajnokok Ligája kiírásának győztese, a Barcelona tudott megnyerni. Egész évben hengerlő játékot mutattak – már Suárez játékával kiegészülve –, aminek a ritmusából egészen az idei szezonig nem estek ki.

Az idei spanyol bajnokság – csakúgy, mint a tavalyi – három esélyessel indult: a Real Madrid, az Atletico Madrid és a Barcelona. A katalán óriással a szezon elején-közepén csupán a „Királyi Gárda” tudott versenyre kelni, ám az El Clásico után valami megtört a játékosokban. Florentino Pérez Benítez helyett Zinedine Zidane-t nevezte ki vezetőedzőnek, aki a kezdeti bukdácsolás után összeszedte csapatát, s elkezdte nagyiparban gyűjteni a pontokat. Az egyetlen gond a tizenkét pontos hátrány volt az éllovashoz képest, ami nem úgy tűnt, hogy ledolgozható. Hasonló helyzetben volt Madrid másik fele is, csupán néhány ponttal előzték a habfehéreket.

Kilenc fordulóval a vége előtt a listavezető Barcelona a Villarreal ellen játszott idegenben, s csupán egy döntetlent voltak képesek elérni a remekül játszó „Sárga Tengeralattjáró” ellen. Ezután az El Clásico következett, ahol a Real Madrid emberhátrányban volt képes megfordítani a találkozó állását, s ezzel a három ponttal még jobban megközelítették az élen haladó együttesuarezst. A gránátvörös-kék alakulat ezután még kétszer kikapott – a Real Sociedad és a Valencia ellen -, amivel az Atletico Madrid beérte őket szerzett pontok tekintetében, s a Real Madrid is egy pontnyi lőtávolra került.
A gyenge teljesítmény után Luís Enrique tanítványai nem roskadtak össze, hihetetlen feljavulást mutattak a gyenge forma után. Huszonnégy gólt lőttek öt forduló alatt, s nem kaptak egyet sem, amivel behozhatatlan előnyre tettek szert, ráadásul Luís Suárez személyéből nem csak gólkirályt, de Aranycipőst is csináltak, ugyanis az utolsó néhány körben nem egy mesterhármast lövettek vele.

A rövid áttekintés után érdemes az érdekesebb teljesítményű csapatokat elemezni, hogy mi állhatott a teljesítmények mögött.

Rayo Vallecano

A madridi kiscsapat az előző szezont a tizenegyedik helyen fejezte be kisebb meglepetésre. A Paco Jémez-féle offenzív, labdabirtoklásra épülő futball meghozta a gyümölcsét a kisebb csapatok ellen, bármennyire is több gólt kaptak a jóval magasabban jegyzett klubok ellen, ráadásul ők szerezték a kilencedik legtöbb gólt a ligában.

A spanyol vezetőedző hasonló alapokra próbálta helyezni az idei nekifutást is, de a dolgok nem alakRayo Vallecanoultak kedvezően. A csapat esze, Trashorras egyre kevésbé bírta az iramot, ami meglepetésre nem a támadójátékon érződődött, ugyanis a Rayo lőtt a bajnokságban a negyedik(!) legtöbb gólt ötvenkét egységgel. Ezzel szemben magasan a legtöbbet kapták, ami bár nem borítékolta a gyenge eredményeket, az év végére mégsem bírta az iramot a játékoskeret.

Mindezek ellenére nem hatott a meglepetés erejével, amikor a kiesőzóna közelébe kerül a csapat. Nem is tudták feljebb tornászni magukat, egészen a tizennyolcadik helyig csúsztak vissza, amivel kiestek az élvonalból harmincnyolc ponttal. Csupán egy ponton múlt a bennmaradásuk a Granada és a Sporting Gijón ellenében.

Valencia

A „Denevérek” tavaly Bajnokok Ligája indulást érő pozícióban végeztek (a negyedik helyen), s nagy reményekkel vágtak neki az idei szezonnak is, megnövekedett büdzsével. A lehetőségekhez képest tehát Nuno az általa elképzelt keretet alakította ki, amivel nem ismét az európai kupaporondot tűzte ki célnak nem csak a vezetőség, de az edző és a játékosok is.

valencia emblemÉppen ezért csalódást keltő volt az idénykezdet, ahol a teljesítmény elmaradt a vártól, bármennyire is a felsőházban volt a csapat. A portugál edző menesztésre került, s ideiglenesen Salvador González került a vezetőedzői székbe, amit egyszer már betöltött hasonlóan rövid ideig. Helyére Gary Neville-t nevezték ki, aki a Sky Sports-os munkáját feladva vágott bele a küzdelmekbe nagy reményekkel.

Az angol igazolta szakértelmét televíziós munkája során, de ezt nem tudta megfelelően kamatoztatni a kispadon. Nem jöttek a győzelmek a bajnokságban, csupán az Európa Ligában és a Spanyol kupában ért el diadalokat. A játékosok sem szerették, az utolsó csepp a pohárban a Barcelona ellen elszenvedett 7-0-s vereség volt. Ennek következtében Pako Ayestarán ülhetett a padra, akinek egy célt tűztek ki: megállítani a tabellán való csúszást, és felhozni a csapatot a felsőházba.

A spanyol szakembernek a célt nem sikerült elérnie, de csapata egyre jobb játékot mutatott, helyt álltak a Barcelona ellen a bajnoki küzdelem során, s bár az együttes a tizenkettedik helyen fejezte be a bajnokságot, de az év végi mutatott játék bizakodásra adhat okot a jövőre nézve.

Atletico Madrid

Diego Simeone csapata nagy reményekkel vágott neki a bajnokságnak a tavalyi kupanélküli szezon után. Úgy nézett ki, hogy a távozók mély nyomot hagytak maguk után, de a „Matracosok” képesek voltak csapatként mindenkire rácáfolni.

Griezmann megtalálta élete formáját, amivel a klub legmagasabban jegyzett játékosává lépett elő. A válogatottban is egyre jobban játszott, amivel megalapozta a jövő évi Európa bajnokságot.

Nem csak a francia, de Fernando atletico madridTorres is remekül teljesített. A „Kölyök” már-már régi önmagát idézte fordulóról fordulóra, egyre több és egyre szebb gólokat lőtt. A legnagyobb segítségére Koke volt a középpályáról, aki az idény elején tapasztalt gyengébb forma után képes volt hozni az elvárt szintet, s a bajnokságban az egyik legtöbb gólpasszt osztotta ki.

A szezon közepétől Madrid piros-fehér fele képes volt arra a teljesítményre, amire predesztinálták őket, ugyanis képesek voltak tíz ponton belül maradni a katalán óriáshoz képest, majd a Barcelona gyengébb teljesítményének köszönhetően beérni őket pontszámban. Az idény végén becsúszott egy vereség a Sporting Gijón ellen, ami megpecsételte a sorsukat a bajnokságban, de így is remek tartásról tettek tanúbizonyságot, amivel a harmadik helyet tudták elérni nyolcvannyolc szerzett egységgel.

Real Madrid

A szezon elején Benítez úgy nézett ki, hogy rácáfol a kritikusaira, ugyanis csapata kevés gólt kapott, s viszonylag sokat lőtt. Bale játékát helyezte a középpontba, Ronaldo helyett belőle szeretett volna vezérbikát gyártani. A terve nem jött össze, a csapat a hírek szerint fellázadt ellene, s az eredmények sem a spanyol szakember munkáját igazolták. Ahogy fentebb említésre került, a madridiak korábbi játékosa, Zidane került a kispadra, akivel real madrid emblembár eleinte akadozott a gépezet, de képes volt Benítez munkájával szemben szabadságot adni játékosainak a pályán, ezenfelül újra megadta számukra a hitet. Ronaldo megtalálta a góllövő formáját.

A tabellán egyre több pont állt a királyiak neve mellett, bár a kéttucat egységnyi különbség meredek volt a tabellát vezető klubhoz képest. Ennek ellenére bombaformába kerültek a szezon végére, aminek köszönhetően a Bajnokok Ligája döntőben is érdekelt lett a csapat, s a bajnokságban is sikerült egy pontra apasztani a tetemes szakadékot.

Pechjükre Katalónia zászlóvivője nem hibázott, de a Real Madrid nem könyvelheti el ezt a szezont kudarcként, ugyanis úgy néz ki, hogy megtalálták a hozzájuk illő edzőt, aki még sokáig trenírozhatja tanítványait, amennyiben a mutatott játék mellé eredmény is párosul.

A bajnokságot a második helyen fejezték be a tavalyi esztendőhöz hasonlóan, bár idén nem kilencvenkettő, hanem kilencven pont áll a nevük mellett.

Barcelona

A csapat az előző idényben triplázni tudott, tehát képesek voltak megnyerni a spanyol bajnokságot, a spanyol kupát és a Bajnokok Ligáját is. Mindezt előrevetítette a Messi, Neymar és Suárez fémjelezte Barcelona egyeduralmát, s ez a jóslat csak egy kicsit tévedett.

A bajnokságban a mutatott játék alapján nehezen indult be a szekér, de az egyre jobb teljesítmény képes volt kicsúcsosodni egy 5-0-s El Clásico alkalmával.

A klub sikert sikerre halmozott, s ebben a naptári évben elmaradt a szokásos januári-februári gyengébb játék. Okkal reménykedhettek a szurkolók a Bajnokok Ligája duplázábarcelona emblemsban, esetleg egy újabb triplázásban, de jött az április, amikor úgy tűnt, hogy szétesik az egész éves munka, hogy a rekordhosszú győzelmi sorozat mit sem ér.

A Real Madrid képes volt visszavágni az első félévi csúfos vereségért, ami elindította a tengerparti nagyváros csapatát a lejtőn. Képtelenek voltak pontot szerezni, ám amikor szereztek, akkor is csak egyet. A nehéz sorsolás nem engedett nekik esélyt arra, hogy újra felépítsék az önbizalmukat és a játékukat, ami miatt úgy tűnt, hogy egyik sorozatban sem érnek révbe.

Ennek ellenére egy 8-0-s Deportivo elleni győzelemmel fordítottak a gyenge szériájukon, s nem lehetett őket megállítani, egyenesen a célig robogtak.
Kilencvenegy ponttal megnyerték a bajnokságot az utolsó fordulóban, ráadásul a mutatott játék is egyre jobban alakult, ami előrevetheti a következő idénybeli jó teljesítményt.

írta: Petzein