MEGOSZTÁS

Spanyolország – Csehország
Európa-bajnokság
hétfő, 15:00

Elemzés: A két nemzeti csapat előző négy találkozása alkalmával a csehek képtelen voltak nyerni. Ezeken a mérkőzéseken ráadásul csupán egyszer tudtak a kapuba találni még 2011 márciusában Plasil révén.
A 2012-es Eb-selejtezőn is találkoztak egymással, akkor Spanyolország David Villa duplájával tudott nyerni Granadában. Csehországban pedig Mata és Alonso góljaival diadalmaskodtak.

Bár az Armada kikapott a legutóbbi felkészülési mérkőzésén, előtte több mint kilenc találkozó alatt nem találtak legyőzőre. Ők az Európa-bajnokság címvédői, ráadásul ők az első olyan nemzet, akik duplázni tudtak. Az előző kilenc megmérettetésükön nem kaptak gólt a tornán, legutóbb Antonio Di Natale tudott ellenük betalálni 2012-ben a csoportkörben, vagyis 510 perce nem kaptak gólt, ami rekord az Európa-bajnokságok történetében.

Amióta Csehország független minden tornára képesek voltak kvalifikálni magukat. Legutóbbi hét mérkőzésüket megnyerték az Európa-bajnokságok tekintetében, ráadásul a legutolsó tizenegy csoportköri mérkőzésük mindegyikén betaláltak.
A selejtezők során ők kapták a legtöbb gólt (14) a továbbjutó csapatok közül, ami nem jó ómen a stílusos spanyolok ellen.
Az elmúlt hat mérkőzésükből háromszor kikaptak, tehát nincsenek túl jó formában.

Spanyolország legjobbjai közül senki sem fog hiányozni a kiutazottak közül, de a hírek szerint Carvajal kisebb sérüléssel bajlódik, tehát lehetséges, hogy Del Bosque nem kockáztatja a játékát és Juanfran kezd helyette a jobbszélen. Morata is apróbb gondokkal küzd, de nem valószínű a távolmaradása.
A csehektől Dockal kimaradó lehet, de van esély a felépülésére.

Lehetséges kezdők:
Spanyolország: De Gea – Alba, Ramos, Pique, Juanfran – Iniesta, Busquets, Koke – Silva, Nolito, Morata
Csehország: Cech – Limbersky, Kadlec, Sivok, Kaderabek – Darida, Plasil – Krejci, Kolar, Dockal – Necid

A spanyolok minden bizonnyal birtokolni fogják a labdát és kivárásra játszani, mint általában. Ezt defenzíven fogják tenni, nem fognak rohanni az Európa-bajnokság első meccsén. A cseheknek ebből kifolyóan kevesebb sanszuk lesz a kontrákra, és igyekeznek majd nem adni teret az ibériaiaknak.

Összegezve nem túl valószínű az offenzív és izgalmas játék, de a „hazaiak” képesek lehetnek veszélyt teremteni a gyors szélsőik révén. A csehek legnevesebb játékosa a kapusuk, Cech, ami megmutatja, hogy mekkora minőségbeli különbség van a két keret között.
Ezenfelül Spanyolország nemzeti tizenegye egy generációváltáson is átesőben van, ami plusz löketet adhat neki. Nagyobb esély van a győzelmükre, de nem túl esélyes a sok gól.

[stextbox id=”tippek”]Tipp: 2,5 gól alatt – H (sorszám: 20386)[/stextbox]
[stextbox id=”tippek”]Szorzó: 1,7[/stextbox]
[stextbox id=”tippek”]Tipperősség: 7/10[/stextbox]

írta: #‎Petzein‬