MEGOSZTÁS

Ukrajna – Észak-Írország
Európa-bajnokság
csütörtök, 18:00

Elemzés: Észak-Írország még egyszer sem tudta megverni Ukrajnát. Eddig négy mérkőzést játszottak egymást ellen, s csupán két döntetlent értek el. Érdekes adat, hogy az ukrán segédedző, a korábbi Aranylabdás Andriy Shevchenko már betalált az észak-írek ellen. Akkor 2-1 lett a végeredmény Kijevben.

Ukrajnának ez a második szereplése az Európa-bajnokságok történetében, ráadásul a hatodik rájátszásuk után ez az első alkalom, hogy sikerrel vették az akadályt. Legutóbb 2012-ben voltak kint az Eb-n, ugyanis akkor ők voltak az egyik rendező ország.
Hat mérkőzésen keresztül nem találtak legyőzőre az előző fordulóig, ahol Németország legjobbjai tudták legyűrni őket (2-0). Nem játszottak rosszul az elmúlt körben, de a minőségbeli különbség a keretek között szembetűnő volt.
Tizenhárom gólt esett a legutóbbi három találkozójukon, tehát van rá esély, hogy most is látunk néhány találatot.

Az észak-írek a magyarok selejtezőcsoportjából jutottak tovább első helyen hatalmas meglepetésre. Jó védekezésük végigkísérte útjukat, ráadásul Lengyelország is csak egy góllal tudta őket két vállra fektetni.
Ez az első európai nagytornájuk amin részt vesznek, világbajnokságon is 1986-ban vettek részt utoljára Mexikóban. Érdekes tény, hogy a magyar válogatott is akkor játszott utoljára az európai porondon.
A lengyelek elleni mérkőzésig tizenkét alkalommal nem találtak legyőzőre zsinórban, ezenfelül hatszor nyerni is tudtak.

Az ukránoktól nem várható kimaradó játékos, de a britek oldalán nem biztos, hogy Lafferty bevethető lesz, ami nagy érvágás lenne.

Lehetséges kezdők:
Ukrajna: Pyatov, Fedetskiy, Khacheridi, Rakitskiy, Shevchuk, Sydorchuk, Stepanenko, Yarmolenko, Kovalenko, Konoplyanka, Zozulya.
Észak-Írország: McGovern, Cathcart, McAuley, Evans, McLaughlin, McNair, Baird, Norwood, Ferguson, Davis, Lafferty.

Az észak-íreknél kulcskérdés lesz, hogy képesek lesznek-e megfogni a Sevilla szélsőjét, Konoplyanka személyét. Az ukrán játékos a németek ellen nem bizonyította rátermettségét csakúgy, mint Yarmolenko, de a mostani meccs könnyebbnek ígérkezik és elképzelhető, hogy a dominálás is összejön, ami már elég információval szolgálni ahhoz, hogy sikerüljön elhelyezni valahol az ukránokat az erősorrendben.

Ukrajna igyekszik majd a széleken kialakítani a helyzeteket, esetleg befelé húzni az ellentétes lábú szélsőikkel, de a középpályájukon mindenképpen meg kell említeni Kovalenko játékát, aki fiatal kora ellenére hatalmasat gürizett a világbajnoki címvédő ellen, így jó teljesítménye nem lenne meglepetés. Hatalmas szerepet vállalhat ismét, sőt, kell is neki.

Ellenfeleik jól védekeznek, a játék is valószínűleg arról fog szólni, hogy Ukrajna támad, Észak-Írország pedig bekkel. Kevés gól várható, de a két válogatott nincsen egy súlycsoportban, így meglepetés lenne akár már egy döntetlen is.

Tipp: Ukrajna győz – H (sorszám: 36044)

Szorzó: 1,55

Tipperősség: 9/10

írta: #‎Petzein‬