MEGOSZTÁS

Wales – Belgium
Európa-bajnokság
21:00

Elemzés: A két nemzeti együttesnek ez lesz az első mérkőzése egy nagy tornán, tehát nincs olyan múltbeli esemény, amiből érdemes lehet(ne) kiindulni a mostani esetben.
Annyi bizonyos, hogy a belgák nagyobb futballmúlttal rendelkeznek, vagyis már régóta szerepelnek Európa labdarúgástérképén. A brit csapat csupán a közelmúltban tornászta fel magát a többi európai csapat szintjére, de olyan sebességgel, hogy azt rengetegen megirigyelhetnék. Náluk Gary Speed kinevezése és sajnálatos halála volt a fordulópont, a kérdés csupán az, hogy az ebből is merített motiváció elég lehet-e a jobb nevekből álló belgák ellen?

Wales meglepetésre megnyerte a B csoportot Anglia, Szlovákia és Oroszország előtt, ráadásul a magyar válogatottal holtversenyben a legtöbb gólt szerezték a csoportkörben, ami igen tekintélyparancsoló.
Játékuk nem túl meggyőző, de eddig mindig képesek voltak megújulni és a másik fél fölé kerekedni.
Kulcsjátékosuk egyértelműen Bale, aki már két szabadrúgásgólt is szerzett a tornán, ezenfelül vitathatatlan szerepe van nem csak a befejezésben, de a támadásépítésben is. A jobbszélről rendre belép középre, amivel elhúzza a védőket, de adott esetben az üres területeket is jobban támadhatja. Akciógólja még nincs, de Belgium ellen jó esélye van rá, ugyanis ellenfelük várhatóan megpróbálnak majd dominálni és beszorítani a walesieket a saját kapujuk elé. Ez jó esély lehet a kontrákra.
Ramsey is meghatározó szerepet kaphat, ám az ő teljesítménye elmarad a várttól az idei Európa-bajnokságon. Ezen mindenképpen javítania kell.
A legjobb nyolc között Észak-Írországot tudták szenvedve két vállra fektetni, de ahogyan korábban említésre került, eddig mindig azt a produkciót tették le az asztalra, amivel nyerni tudtak.

Belgiumot mindenki végső győztesnek várta a torna elején, de az első körben vereséget szenvedtek Olaszországtól, ami sokakban kérdéseket vetett fel. A szégyenletes produktum után képesek voltak talpra állni, s Írország és Svédország legyőzésével odaértek a második helyre négy lőtt és két kapott góllal.
A teljesítményük eddig elég ingadozó, de a nyolcaddöntőben Magyarország legjobbjai ellen bebizonyították, hogy helyük van az esélyesnek titulált csapatok között. Néhány meleg helyzettől eltekintve könnyedén győztek, s harcolták ki helyüket a negyeddöntőben.
Sok kritika érte a kémiát a játékosok között, ami nem úgy tűnik, mintha sokat fejlődött volna az utóbbi időben, aminek köszönhetően talán még mindig ez a legnagyobb gyengepontjuk.
Valódi kulcsjátékost nehéz lenne kiemelni a sok sztár miatt, de talán Eden Hazard az, akitől el lehet várni a varázslást és azt, hogy bajban a hátára vegye a csapatot. Szakírók szerint a Magyarország elleni mérkőzés során nyújtotta az eddigi legjobb teljesítményét a válogatottban, ami igen impozáns.

Wales részéről nem várhatóak kimaradó játékosok.
Belgium részéről viszont igen, ugyanis Vertonghen két hónapra kidőlt, Vermaelen pedig eltiltott. Mindkét játékos vezérszerepet tölt be a védelemben, ám Denayer és az ifjabbik Lukaku képes lehet pótolni a két rutinos játékost.

Várható kezdők:
Wales: Hennessey, Gunter, Taylor, Davies, Chester, Williams, Allen, Ledley, Bale, Ramsey, Robson-Kanu
Belgium: Courtois, Meunier, Alderweireld, Denayer, Lukaku, Witsel, Nainggolan, Mertens, De Bruyne, Hazard, Lukaku

Összegezve egy remek mérkőzést láthatunk majd minden bizonnyal, ahol Belgium dominálhat. Ehhez valamennyire szintet kell lépniük. Érdekes tény, hogy a selejtezőcsoportban találkozott a két csapat, de Belgium egyszer sem tudott nyerni, hiába végeztek a csoport élén.
Egy-egy gól várható mindkét csapattól minumum.

Tipp: Mindkét csapat gólt szerez – 02 (sorszám: 06228)

Szorzó: 2,1

Tipperősség: 8/10

írta: #‎Petzein‬